Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla
Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

24 Ekim 2009 Cumartesi

Kayseri Yeşilhisar

YEŞİLHİSAR

YEŞİLHİSAR BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1947

-
Nüfusu
24.830

Yüzölçümü (km²)
988

-
Telefonu
0 352 6513001

0 352 6513015
Belediye Sayısı
1

-
Köy Sayısı
21

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

67

YEŞİLHİSAR NÜFUS
2000
13.586

1997
9.549

1990
11.904

1985
13.711

1980
10.512

1975
10.409

1970
9.552

1965
8.647

1960
7.100



ADI

Antik çağa kadar uzanan tarihi olan bu ilçemizin, o dönemdeki adı Sarki'dir. Daha sonra Türkler'in eline geçince Develi Karahisar'ı adını aldı. Bilahare buradaki tarihi kalıntılarla, yeşillik oluşu birleştirilerek ilçeye Yeşilhisar adı verildi. 1948 yılında ilçe oldu.


YERİ

Kayseri'ye 67 km. mesafede ve ilin güneyindedir. 988 Km2 'lik alanı vardır. Kurbağa Gölü ile Çibik Sazlığı önemli yer tutar. İlçede ayrıca adıyla anılan içmeceler oldukça meşhurdur. Ülkenin genelinden buraya çok sayıda insan tedaviye gelir. Akdağ, Karadağ, Masadağ gibi dağlarıyla, Soğanlı Çayı ve bu çay üzerindeki Akköy barajıyla Yeşilhisar tabii görünümünü tamamlar. Ormanlık alanı da olan Yeşilhisar, kuzeyindeki düzlük alanlarıyla tarıma elverişli bir ilçe durumunu korur.


İKLİMİ

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Yeşilhisar, güney iklimine açık olduğu için, kış aylarında nisbeten ılık bir mevsim geçirir. Güney rüzgarlarına açık oluşu, buraya ilkbahar ve sonbaharda bol yağmur yağmasınada sebep olur.

SANAYİİ

Yeşilhisar, Kayseri - Adana karayolu üzerinde olmasına rağmen, sanayiini pek fazla geliştirememiştir. Burada ancak ilçe halkının temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte 58 adet küçük çaplı atölye bulunmaktadır.


EL SANATLARI

Yeşilhisar eski çağlarda Karahisar halılarıyla tanınmıştır ve bu halıların özelliğini koruyarak el sanatlarını sürdürmektedir. İlçede bundan başka kilim, çorap gibi temel ihtiyaç maddeleride üretilmektedir.


TARIM

Yeşilhisar'ın sulama imkanları iyi olduğu için, burada sulu tarım gelişmiştir. Bunun içinde meyve ve sebze bahçeleri çoktur. Üzümleri meşhurdur.


TARİHİ ESERLER

Yeşilhisar, güneyden Anadolu'ya gelen akımlara yol veren Gülek Boğazı'nın açtığı yol üzerinde olduğu için, her dönem deki değişik ırkların insanlarını görmüştür. Bunun için de burada tarihi eserlerin sayısı artmıştır. İlçedeki Karahisar'dan, Zengibar Kalesi, Eratna Camii ile Hamza Paşa Camii vardır. Ayrıca, Kapadokya bölgesinin güney ucunda yer alan Soğanlı Harabeleri de bu ilçe sınırları içerisindedir.


EĞİTİM

İlçe eğitim yönünden gelişmiştir. İlkokullar yeterli sayılırlar. Orta öğretimde ise lise ve çeşitli meslek okulları vardır. Bu okullar ihtiyaca cevap verecek durumdadır.


MADENCİLİK

Yeşilhisar, madencilik bakımından zengindir. Burada Eğriköyde Demir çıkarılır. Bu cevher, Karabük Demir Çelik Tesislerine gönderilir. Kayadibinde çıkarılan kömür ise mahalli tüketim için kullanılır ve çevreye pazarlanır. Çevrede bulunan Çinko'da Çinkur'da değerlendirilmektedir


TİCARET

Yeşilhisar Ticari İmkanları bakımından sınırlıdır. Ancak kendi iç talebini karşılamaktadır. 119 işyeri vardır. Bunların çoğunluğu küçük çaplıdır. Büyük bazı firmalar da oluşmuştur. Bu firmalar da buradaki başta Elma olmak üzere diğer meyveleri, sebze ve tahılı ülkeye pazarlamaktadırlar.

İDARİ BOLÜNME

İlçenin merkeze bağlı 21 köyü vardır. Başka bucağı yoktur. Nüfusunun yarıdan fazlasının şehirde yaşayan tek İlçe Yeşilhisar'dır

1 yorum:

  1. Güzel paylaşımlarınızın devamını diliyoruz İcra avukatı olarak kolaylıklar dileriz

    YanıtlaSil