Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla
Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

24 Ekim 2009 Cumartesi

kadir has kent ve mimarsinan muzesi

KADİR HAS KENT VE MİMARSİNAN MÜZESİ


* Bu müze dünyada sayılı; Türkiye'de ise ilk olarak, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından fuar içerisine, Kayseri'li işadamı Sn. Kadir HAS Beyin katkılarıyla yaptırılmıştır.
* 6 katlı olan tesisin giriş katı Kent Müzesi, 1. katı ise Mimar Sinan Müzesi olarak dizayn edilmiştir. Üst katlar ise Yönetim Katı, Restoran ve Cafe olarak kullanılmaktadır.
* Kent MüzesiYaklaşık 400 m²'lik bir alanda kurulmuştur. 12 ayrı bölümde, 82 ekran monitörlerde Kayseri ile ilgili aşağıdaki konular 6'şar dakikalık Video Prodüksiyonlar ile sunulmaktadır.

Bölümlerde sunulacak olan konular :

- Kayseri Tarihi - Tarihi Eserler
- Coğrafya ve Nüfus - Kayseri Mutfağı
- Doğal Güzellikler - El Sanatları
- Modern Kayseri - Kent ve Eğitim
- Erciyes - Tarım ve Ticaret
- Konut Mimarisi ve Bağ Kültürü
- Sanayi Şehri Kayseri

* Bu monitörler IBM bilgisayarlardan oluşan bir Network üzerine kurulu "Müze Yönetim Sistemi" programı tarafından kontrol edilmektedir. Böylece değişik ziyaretçi grupları için farklı tarzda sunular, ziyaretçilere gösterilebileceği gibi, bilgisayarların yönetimi, ziyaretçiye mesaj verme gibi birçok ilave işlemde yapılabilmektedir.
* Monitörlerdeki ve maketlerdeki sunuların sesleri ise seslendirme konusunda dünya pazarını elinde bulunduran Alman menşeli Sennheiser marka Guideport Müze Seslendirme Sistemi ile gerçekleştirilmiştir.
* Müzeye gelen ziyaretçiye giriş bankosunda giriş kaydı "Müze Giriş Kontrol Sistemi" programı ile yapıldıktan sonra, isteğe göre Türkçe veya İngilizce Ses Cihazı ve Kulaklık verilmektedir. Kulaklığa ilk olarak giriş bilgileri ile kullanım bilgileri sesi gelmektedir. Ardından, ziyaretçi hangi monitörün önünde ise o sunuma ait sesi duyulmaktadır. Dolayısıyla sunumlara ait sesler birbirine karışmadan, her ziyaretçi için kendi dilinde dinlemektedir.
* Orta bölümde 5 Mt. çapında Kayseri kent maketi bulunmaktadır. Maketin dış kenarında 3 adet dokunmatik Kiosk yerleştirilmiştir. Maket, Kayseri'nin fiili yapılarını göstermektedir. Önemli yerler, farklı renklerde yapılmıştır.
* Kiosklarda ise "Kent Rehberi" programı çalışmaktadır. Ziyaretçiler sadece ekrana dokunarak, Kayseri ile ilgili öğrenmek istedikleri her türlü rehber ve tanıtım bilgisini alabileceklerdir. Belediyemiz, Harita, Resmi Kurumlar, Kültür, Turizm, Sağlık, Eğitim, Ulaşım, Ekonomi, Konaklama, İlçeler ve Spor gibi ana konular bulunmaktadır.
* İsteyen herhangi bir otel yada şehirdeki diğer önemli yerler hakkında bilgi alıp, hatta harita üzerinde yerini ve en kısa yolu uydu fotoğrafı üzerinden görebileceği gibi isteyenler ise nöbetçi eczane gibi diğer önemli bilgileri de alabilmektedirler.
* Ziyaretçiler bunlara benzer binlerce konuda bilgiyi bu Kiosklardan alabilmektedir. Firma adresleri öğrenilebilmekte, Kayseri Plan ve Uydu Haritası üzerinde inceleme yapılabilmektedir.
* Bu katta ayrıca 2 adet Plazma ekranda kent ile ilgili kısa metrajlı tanıtım filmleri ve belgeseller oynatılmaktadır.
* Kent ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler ise Kayseri Bilgi Kioskundan faydalanabilirler. Girişin sağ tarafında bulunan bu Kioskta ise Kayseri ile ilgili her türlü detaylı bilgi ister ekrandan istenirse yazılı olarak yazıcıdan alınabilmektedir.
* Kayseri'ye gelen bir turist yada ziyaretçi, bu müzeyi gezerek tüm Kayseri'yi öğrenebilir. Nereleri gezmesi gerektiği hakkında bilgiler alabilir. Kolaylıkla Kayseri'yi kısa sürede tanıma imkanına sahip olur.

MİMAR SİNAN MÜZESİ

Bu katta kent müzesinden farklı olarak, Mimar Sinan'ın önemli eserlerinin maketleri de sergilenmektedir.

Burada 6 ayrı bölümde Mimar Sinan ile ilgili;
- Mimar Sinan'ın Hayatı
- Sinan ve Süleymaniye
- Sinan'da Sivil Mimari
- Sinan ve Selimiye
- Sinan'ın Sanatı ve Eserleri
- Sinan'ın Yurtdışı Eserleri


konuları sunulmaktadır. Bu sunumlarda 6'şar dakikalık Video Prodüksiyonlar olup, yine 82 ekran monitörlerle izlenebilecektir.

Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden olan;
- Süleymaniye Külliyesi
- Selimiye Külliyesi
- Edirne Kapı Mihrimah Sultan Külliyesi
- Lüleburgaz Sokullu Mehmet
- Paşa Külliyesi
- Haseki Külliyesi
- Kayseri Kurşunlu Camii ve Mağlova Kemeri maketleri de bu bölümde sunulmaktadır. Mağlova Kemeri sabit olup, diğerleri dairesel olarak hareket etmektedir.

* Bu katta da, ses sistemi Kent Müzesindeki gibidir. Ziyaretçiler ister maketler olsun, isterse monitörler, hangisinin önünde iseler onunla ilgili sesi kulaklıktan duymaktadırlar.
* Yine bu katta orta bölümde 2 ayrı Plazma ekranda Mimar Sinan ile ilgili belgesel filmler sunulmaktadır. Ayrıca bu katta bir projeksiyon cihazı olup, dev ekranda Mimar Sinan'ın eserleri bir Slayt Show şeklinde gösterilmektedir.
* Bu katta da bir dokunmatik Kiosk vardır. Bu Kiosktan Mimar Sinan ve eserleri ile ilgili her türlü bilgi, fotoğraf ve araştırma kullanıcılara sunulmaktadır.

Sultan sazlığı

Sultan sazlığı, Türkiye'nin sahip olduğu en önemli kuş cennetlerinden birisidir. Kayseri'ye 70 km. mesafede Develi ovasının doğu kısmını oluşturur. Mevsimlere göre sazlığın alanı, 8 ila 13 bin hektar arasında değişir. Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar üçgeni içindedir. Büyük kısmı sazlarla kaplıdır. Yer yer kamış, kafa otu ve kındıra bulunur. Açık alanlarda nilüfer ve süsen görülür. Sahanın merkezine kadar görülmeyecek kadar çok, yüzen saz adacıkları vardır. Bunlar kuvvetli rüzgarla yer değiştirirler. Suyun azalmasıyla da alçalırlar. Bu tatlı su kompleksi güney ve kuzeyde yay gölü ile aynıdır. Yay gölü tatlı bir göldür. Derinliği birkaç desimetreyi geçmez. Civarında bitki bulunmaz. Yazın kurur ve bir tuz tabakası bırakır. Bu çekirdek bölgelerin etrafında artemisia stepleri yer alır. Bunlar biotopun en önemli elemanlarıdır.



1971 yılında Kara Avcılığı Kanununa dayanılarak Tarım, orman ve Köy İşleri Bakanlığı'nca korunmaya alınmıştır. Burası su kuşları koruma ve üretim sahası olarak tefrik ve tesis edilmiştir. Milli Parklar ve Avcılık Dairesi ile dünya Yaban Hayatı Vaktı (VWF) ve uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Sultan sazlığı için gerekli uluslararası desteği sağlamaktadır.


Uzun süreli çalışmalar, burada 251 değişik türde ve ülkemizde az bulunan bin adet Flamingo ve 600 bin adet Ördek ilk sıraları alır. Bunlardan başka; Pelikan, Karabatak, Dikkuyruk, Kılıçgağa, Turna, Kara Sumru, Balıkçıl ve diğer çok çeşitIi kuşlar da parkı zenginleştirmektedir. Bu kuşlardan 80 tür burada kuluçkaya yatmaktadır. Uzmanlar, burada çok sayıda ve zengin türde kuşların bulunmasını, bir tropikal ormandan daha fazla madde üretimine bağlamaktadırlar. Zengin besin kaynakları yönünden, ülkemizin sayılı parkı durumuna gelen Sultan sazlığı, koruma altına alındıktan sonra daha çok yabancı uzmanların ve kuş meraklılarının ilgisini çekmeye başladı.



Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi üçgeni arasında yer alan; içerisindeki Yay gölü ile kuşların su ihtiyacını karşıladı, sazlığıyla da beslenmelerini ve korunmalarını sağlayan Sultansazlığı bu tabii özellikleri bakımından, Anadolu'da eşine rastlanıImayacak bir değer olarak görülmekte ve yeni keşfedilmiş olmasına rağmen. Dünya literatüründe yerini giderek kıymetlendirmektedir.

Bu arada, tatlı ve Tuzlu su gölleri, tabii varlığını besleyen ırmakları, görünümünü zenginleştiren değişik bitki örtüsüyle, giderek nesli azalan birçok kuşun sığınma ve barınma alanı haline gelen Sultan sazlığı, 1976'larda tarıma açılmak üzere kurutulmaya başlanılmıştı. Burasını keşfeden uzmanların müdahalesi sonucu, kurutma projesinden vazgeçildi. Yetkililer, tarım için toprak kazanılmasının getireceği faydadan daha çok, çevrenin alışılagelmiş iklim düzeninin bozulmasının daha büyük zararlar doğuracağını, üstelik, böyle bir kuş parkının feda edilmeyecek kadar önemli olduğunu belirterek, burasının kendi halinde kalmasını sağladılar.

Günümüzde kuş meraklılarının, doğa bilimcilerinin, yabancı araştırmacılarının ilgi duyduğu Sultan sazlığı, zamanla iç ve dış turizme açılabilecek imkanlara da sahip görülmektedir. Yay gölünün birkaç metrelik derinliği ve tatlı suyu, burada balık üretilmesini de sağladığı için ayrıca bir değer taşımaktadır. Zaten kuşların temel besin maddesini de göldeki bu balıklar oluşturmaktadır. Ayrıca, sazlıkta bulunan yırtıcı hayvanlar da hasta, yaşlı ve yaralı kuşlarla beslendiğinden, bu ortamın tabii dengesini sağlamakta ve hastalık yatağı haline gelmesini önlemektedir.


Geç farkına varılan, ancak keşfedilen sonra da ciddi bir şekiIde korunan Sultan sazlığı, ülkemize kazandırılmış en önemli tabii parkların başında yer almaktadır. Giderek sanayileşen ülkemizde, bu tür alanlar, yalnızca kuşlar için değil, insanlar açısından da ileride sığınılacak ender yerlerden birisidir. Esas önemi de buradan gelmektedir.

kapuzbaşı şelalesi

YAHYALI KAPUZBAŞI ŞELALESİ

Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir. İrtifa akışı itibari ile Uganda'da bulunan Victoria çağlayanı (100 mt.) hariç, ABD'de bulunan Niagara'dan 55 m., Finlandiya'da bulunan İmatra'dan 25 m., Erzurum'daki Tortum'dan 50 m., Antalya'daki Düdenden 25 m. ve Manavgat'tan 5. m. daha büyük olan Kapuz başı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 m. dir. Aladağ'ın zirvesinde bulunan kar ve buzullardan beslenmekte ve yeşilköye 3 km. uzaklıkta olup, ziyaretçilerini yazın sıcaklığında buz gibi çağlayan sularının serinliği ile karşılamaktadır. Zamantı ırmağının iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan tabii bir köprünün baş kısmında yer alan biri 20 m. diğeri 10 m., yükselikte iki şelale vardır. Yine Kapuz Başı Köyü yakınında tepenin doğu ve güneyindeki derin vadi yamaçlarından irili ufaklı büyük bir gürültü ile akan ve görenleri hayrete düşüren vadinin yamacından, Voklüz ayna şeklinde çıkan sular büyük şelale halinde Suarisi deresine dökülerek oradan da Zamantı ırmağına karışmaktadır. Yörede 5 tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 40 ile 80 m'yi bulan ve her biri dereyi besleyecek güçte olan 7 şelale vardır. Ayrıca ilçeye 7 km. uzaklıkta Derebağ Kesteliç Şelalesi de görenleri büyüleyecek derecede bir görkeme sahip oluşuyla, görmek isteyenleri etkileyecek bir doğa harikasıdır.

Kayseri�nin Yahyalı İlçesi, halılarıyla olduğu kadar, Kapuzbaşı şelalesiyle de ünlüdür. Kayseri-Develi yoluyla Yahyalı�ya ulaşılıyor önce. Kayseri merkezinden 165 km olup, yaklaşık 1.45 - 2 Saatlik bir zamanda gidilmektedir. Yahyalı-Kapuzbaşı arasındaki 76 km�lik yol, stabilize, toprak, engebeli, dar ve virajlı. Yaklaşık 2 saat sürüyor. Ama büyük bölümü orman içinden geçen yolun manzarası keyif verici. Yorgunluğu alıp götürüyor.

Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisindedir. Şelale, Aladağlar trekking parkurunun en güzel durak noktalarından biri. Adana-Kayseri arasındaki Aladağlar geçişini 5 günde tamamlayan gruplar, 4. gün Kapuzbaşı Şelaleleri�nin yanıbaşında çadır kurup konaklıyorlar. Denizden yüksekliği 2000 metre olan bölgeye, yaz aylarında gidilmeli.

Kapuzbaşı�da, 70 metre yükseklikten ve 7 ayrı noktadan dökülen Aladağ ve Aksu çayları, muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Debinin çok yüksek olması nedeniyle, su zerrecikleri çok geniş bir alana yayılıyor ve yaz aylarında keyifli bir serinlik duygusu yaratıyor.

Kayseri yemekleri

MANTILAR


1-Etli Mantı

2-Yağ Mantısı

3-Tepsi Mantısı
ETLİ MANTI

YAĞ MANTISI

TEPSİ MANTISI


4-Peynirli Mantı (Prov Mantısı)

5-Börekaşı


BÖREKLER

6-Su Böreği

7-Kıymalı Börek

8-Tandır Böreği



9-Katmer

10-Açma Börek

11-Kıvrım Börek




12-Şebit Yağlaması

13-Kıymalı Yağlama

14-Peynirli




15-Hakırdaklı

16-Tahinli



TATLILAR




17-Telteli

18-Pekmez Helvası

19-Nevzine




20-Kamış Baklava

21-Aside

22-Un Helvası




23-Açma Baklava

24-Güllü Baklava



DİĞER HAMURLU YİYECEKLER




25-Arapaşı

26-Kapama

27-Kurşunaşı (Dobilik)
Hamuru Arapaşı Çorbası

Kayseri Yeşilhisar

YEŞİLHİSAR

YEŞİLHİSAR BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1947

-
Nüfusu
24.830

Yüzölçümü (km²)
988

-
Telefonu
0 352 6513001

0 352 6513015
Belediye Sayısı
1

-
Köy Sayısı
21

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

67

YEŞİLHİSAR NÜFUS
2000
13.586

1997
9.549

1990
11.904

1985
13.711

1980
10.512

1975
10.409

1970
9.552

1965
8.647

1960
7.100



ADI

Antik çağa kadar uzanan tarihi olan bu ilçemizin, o dönemdeki adı Sarki'dir. Daha sonra Türkler'in eline geçince Develi Karahisar'ı adını aldı. Bilahare buradaki tarihi kalıntılarla, yeşillik oluşu birleştirilerek ilçeye Yeşilhisar adı verildi. 1948 yılında ilçe oldu.


YERİ

Kayseri'ye 67 km. mesafede ve ilin güneyindedir. 988 Km2 'lik alanı vardır. Kurbağa Gölü ile Çibik Sazlığı önemli yer tutar. İlçede ayrıca adıyla anılan içmeceler oldukça meşhurdur. Ülkenin genelinden buraya çok sayıda insan tedaviye gelir. Akdağ, Karadağ, Masadağ gibi dağlarıyla, Soğanlı Çayı ve bu çay üzerindeki Akköy barajıyla Yeşilhisar tabii görünümünü tamamlar. Ormanlık alanı da olan Yeşilhisar, kuzeyindeki düzlük alanlarıyla tarıma elverişli bir ilçe durumunu korur.


İKLİMİ

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Yeşilhisar, güney iklimine açık olduğu için, kış aylarında nisbeten ılık bir mevsim geçirir. Güney rüzgarlarına açık oluşu, buraya ilkbahar ve sonbaharda bol yağmur yağmasınada sebep olur.

SANAYİİ

Yeşilhisar, Kayseri - Adana karayolu üzerinde olmasına rağmen, sanayiini pek fazla geliştirememiştir. Burada ancak ilçe halkının temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte 58 adet küçük çaplı atölye bulunmaktadır.


EL SANATLARI

Yeşilhisar eski çağlarda Karahisar halılarıyla tanınmıştır ve bu halıların özelliğini koruyarak el sanatlarını sürdürmektedir. İlçede bundan başka kilim, çorap gibi temel ihtiyaç maddeleride üretilmektedir.


TARIM

Yeşilhisar'ın sulama imkanları iyi olduğu için, burada sulu tarım gelişmiştir. Bunun içinde meyve ve sebze bahçeleri çoktur. Üzümleri meşhurdur.


TARİHİ ESERLER

Yeşilhisar, güneyden Anadolu'ya gelen akımlara yol veren Gülek Boğazı'nın açtığı yol üzerinde olduğu için, her dönem deki değişik ırkların insanlarını görmüştür. Bunun için de burada tarihi eserlerin sayısı artmıştır. İlçedeki Karahisar'dan, Zengibar Kalesi, Eratna Camii ile Hamza Paşa Camii vardır. Ayrıca, Kapadokya bölgesinin güney ucunda yer alan Soğanlı Harabeleri de bu ilçe sınırları içerisindedir.


EĞİTİM

İlçe eğitim yönünden gelişmiştir. İlkokullar yeterli sayılırlar. Orta öğretimde ise lise ve çeşitli meslek okulları vardır. Bu okullar ihtiyaca cevap verecek durumdadır.


MADENCİLİK

Yeşilhisar, madencilik bakımından zengindir. Burada Eğriköyde Demir çıkarılır. Bu cevher, Karabük Demir Çelik Tesislerine gönderilir. Kayadibinde çıkarılan kömür ise mahalli tüketim için kullanılır ve çevreye pazarlanır. Çevrede bulunan Çinko'da Çinkur'da değerlendirilmektedir


TİCARET

Yeşilhisar Ticari İmkanları bakımından sınırlıdır. Ancak kendi iç talebini karşılamaktadır. 119 işyeri vardır. Bunların çoğunluğu küçük çaplıdır. Büyük bazı firmalar da oluşmuştur. Bu firmalar da buradaki başta Elma olmak üzere diğer meyveleri, sebze ve tahılı ülkeye pazarlamaktadırlar.

İDARİ BOLÜNME

İlçenin merkeze bağlı 21 köyü vardır. Başka bucağı yoktur. Nüfusunun yarıdan fazlasının şehirde yaşayan tek İlçe Yeşilhisar'dır

Kayseri yahyalı

YAHYALI

YAHYALI BELEDİYESİ
Kuruluş Yılı
1954

-
Nüfusu
43.203

Yüzölçümü (km²)
1.546

1064
Telefonu
0 352 6113011

0 352 6113007
Fax
0 352 6113494 - 3018

0 352 6113027
Belediye Sayısı
2

-
Köy Sayısı
28

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

106
E-Mail Adresi

E-Mail

YAHYALI NÜFUS
2000
22.665

1997
21.052

1990
20.401

1985
17.875

1980
15.763

1975
13.738



ADI

Eski adı Gazibenli olan ilçe, önceleri Develi'ye bağlı bir bucaktı. Sonradan burada bulunan Yahya Ali adında bir zat, ilçeye adını verdi. Burası 1954 yılında ilçe oldu.


YERİ

Sultan Sazlığı'nın güneyinde, Elmalı ve Seki dağlarının arasına kurulan Yahyalı, denizden 121 0 metre yüksekliktedir. Nüfus yoğunluğu 25. 77'dir. Alanı 1 .604 Km. karedir. İlçe yakınında Kestanici gölü vardır. Karaboğa çayı sulamada kullanılır. Artan suyunu Sultan Sazlığı'na verir. Zamantı Irmağı'da ilçe sınırları içerisinden geçer. Geniş ormanlık alanları vardır.


İKLİMİ

Kışları burada sert iklim görülür. Yazları ise sıcak ve kuraktır. ilkbaharda bol yağmur alır.

SANAYİİ

İlçe sanayi yönünden pek gelişmemiştir. İlçede 90 kadar küçük işyeri bulunmaktadır. Bunların çoğunluğu küçük çaplı tamirhanelerdir. Orman alanları olduğu için kereste sanayii gelişmiştir.

EL SANATLARI

Yahyalı halılarıyla meşhurdur. Tabii boyadan imal edilen halılar saf yünden dokunur. içerisinde suni herhangi bir madde olmadığı için, oldukça kıymetlidir. Dış pazarlarda bile büyük ilgi görür. Bu halılar, kullanıldıkça parlayarak daha kaliteli hale gelir. Halkın temel geçim kaynağını da bu oluşturur. Bundan başka, kilim ve benzeri el dokuması eşyalar da üretilir.

TARİM

Yahyalı tarımda gelişmektedir. İlçe kendine yetecek kadar üretim imkanlarına sahiptir. İlçe, daha çok meyveciliğiyle meşhurdur. Buradaki meyve fidanı üretim merkezi, ülke geneline hitap etmektedir. Yörede patates ve pancar ekimi de yapılmaktadır. Yahyalı'da bolca elma yetiştirilir.

FOLKLOR

Yahyalı'da çevreye has oyunlar dikkati çeker. Burada el sanatlarından heybe, eldiven, elbise gibi eşyalar folklorik özelliği artıran önemli oyunlar oynanır. Düğünlerde davul-zurna baş çalgı aletleridir. Halaylar il genelindeki özelliğini burada korur. Türküleri ise, maya ve bozlak türündendir.


EĞİTİM

Yahyalı'da eğitim kendine yetecek seviyededir. İlçede ilkokul, orta ve lise. eğitimi yapılmaktadır. Meslek okulları da vardır.


MADENCİLİK

Yahyalı, maden yönünden oldukça zengindir. Çinko, kurşun, demir gibi madenler buradan çıkarılır. Aladağlar'dan çinko ve kurşun: karadamazı köyü yakınlarında ise Çinko ve Demir çıkarılır. Bu cevherlerin büyük bölümü yurt içerisinde kullanılır. Çinko ve Kurşun çinkura, demir Karabük Demir Çelik fabrikalarına sevk edilir.


TİCARET

Yahyalı'da gelişmiştir. Ticari hüviyet gözükmez ilçenin kendi talebeni karşılayacak kadar bir potansiyel vardır. Son istatistiklere göre 198 ticarı kuruluş vardır. Bunun 100 kadarı 5 milyon TL. sermayeleri ile çalışmaktadır.

Meyvecilik geliştiği için ticari yönden bazı kuruluşlar buların pazarlanmasıyla meşguldür.

Kayseri Tomarza

TOMARZA

TOMARZA BELEDİYESİ
Kuruluş Yılı
1953

1949
Nüfusu
35.808

Yüzölçümü (km²)
1.485

170
Telefonu
0 352 6615515

0 352 6612929
Fax
0 352 6615298 - 5001

0 352 6615113
Belediye Sayısı
3

-
Köy Sayısı
46

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

56
E-Mail Adresi
E-Mail


TOMARZA NÜFUS
2000
10.963

1997
10.296

1990
11.337

1985
10.050

1980
7.745

1975
6.548



ADI



Tomarza ilçesinin adını nerden aldığı bilinmemektedir. 1953 yılında ilçe olmuştur.


YERİ



Kayseri'nin güneydoğusunda yer alan ilçe Kayseri'ye 57 Km. mesafededir. Alanı 1.499 km. karedir. Nüfus yoğunluğu ise 27.57'dir. Bu rakam il ortalamasının üstündedir. Engebeli bir arazide kurulan ilçe Mandal ovasına sahiptir. aygörmez, Sövegen, Soğanlı, Kızılgün, Dumanlı dağlarıyla çevrilidir. Akarçay, Abdil deresinden başka, Zamantı lrmağı'da ilçenin arazisinden geçer.


İKLİMİ



Tomarza'nın iklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. ilkbaharda bol yağmur alır. Kışları sert geçer.

SANAYİİ



Tomarza, sanayi yönünden gelişme göstermektedir. Panter Plastik Fabrikası burada kurulmuştur. Bundan başka küçük çaplı çeşitli sanayii kuruluşlar da vardır. İlçede son sayımlara göre, 52 atölye vardır. BunIarın çoğunluğu küçük çaplıdır.

EL SANATLARI



Tomarza'nın tarımı gelişmektedir. Çeşitli baklagiIler yörenin tarım ürünü olarak hububat yine ilk sırayı alır.

TARİHİ ESERLERİ



Tomarza, tarihi eser bakımından fazla zengin değildir .

FOLKLOR



Tomarza'da halk oyunlarının önemli bir yeri vardır. Özellikle Davul-zuma eşliğinde kendine has bazı oyunlara bu bölgede rastlanmak mümkündür. Osmanlı Sarayı'nın önemli meddahi incili Çavuş bu ilçeye bağlı eski adıyla Tıravşın köyünde doğduğu için, onun esprileri oldukça yaygın olarak odalar ve kahvelerde anlatılır. Bu bölgede de bozlak önemli bir yere sahiptir. Düğünlerde çeşitli gösteriler de yapılır. ilçe folklor ürünleri bakımından zengindir.



EĞİTİM



Tomarza, eğitim yönünden fazla gelişmemekle birlikte herhangi ciddi bir problemle de karşı karşıya değildir. ilk, orta ve lise öğrenimi ile sınırlı .olarak meslek eğitimi yapan okullar vardır.


MADENCİLİK



İlçede kömür bulunmuştur. Diğer madenlerden bazı rezervler olsa da kullanılır ekonomik değildir.


TİCARET



İlçe kendine yetecek bir ticari potansiyele sahiptir. Şehre yakın oluşu, burada ticari yönden de fazla gelişme şansı doğmasına imkan vermemektedir. 119 İşyerinden 75.5 milyon liralık sermaye ile çalışmaktadır.

Kayseri Talas

TALAS

TALAS BELEDİYESİ
Kuruluş Yılı
1987

-
Nüfusu
55.509

Yüzölçümü (km²)
521

46
Telefonu
0 352 4372322

0 352 4370054
Fax
0 352 4375307-2324

0 352 4372221
Belediye Sayısı
4

-
Köy Sayısı
18

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

7
Web / E-Mail Adresi
www.talas.gov.tr

talas-bld.gov.tr / E-Mail

TALAS NÜFUS
2000
34.879

1997
35.475

1990
26.584

1960
4.000



ADI


Talas, Orta Asya'da eski bir Türk Şehri'nin adıdır. Ayrıca o şehirde yaşayan boylardan birisinin Selçuklular zamanında gelip buraya yerleşmesiyle de bu adı alabileceği düşünülmektedir. Talas, bugün Keçiköy denilen aşağı Talas'da kurulmuş, daha sonra genişlemiştir. 1180 yılında Talasın 500 hanelik bir Türk köyü olduğu kaynaklarda belirtilmektedir. 1470/ 1510 tarihleri arasında buraya 80 hane aile getirilip yerleştirilmişse de bunlardan son zamanlarda kalan olmamıştır. 344 kilometre karelik alan olan Talas'ın 4 belediyesi 18 köyü bulunmaktadır. 1987'de 3392 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

YERİ


Talas, Kayseri'nin kuzeybatısında şehre 7 km. uzaklıktadır. Rakımı 1390'dır. Kayseri'yi çevreleyen dağ halkasının şehre bakan yamacına yerleşen ilçenin doğusunda 2540 metre yükseklikteki Ali Dağı yer almaktadır. İlçe özellikle mesire olma özelliğini korumaktadır. Buradaki bağlarda çok sayıda köşk ve villa bu özelliğinden dolayı yer almaktadır.

İKLİMİ


Talas'ın iklimi Kayseri'nin ikliminin aynı özelliklerini taşır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.

SANAYİİ


Talas'da gelişmiş herhangi bir sanayi tesisi yoktur. İlçe daha çok yerleşim alanı ve yazlıklarla Kayseri'nin hinterlandı durumundadır. 1970'li yıllarda burada kurulan bİr süt fabrikası verimli olmadığı için kapatılmıştır. Bazı küçük sanayii atölyeleri varsa da, bunlar iç pazar için üretim yapmaktadırlar.

EL SANATLARI


Talas ve köylerinde halıcılık yaygındır. Bünyan halısı tipinde halılar dokunmaktadır.

TARIM


Köylerde daha çok buğday, arpa, çavdar ekimi yapılmaktadır. ilçenin arazisi ekime elverişli değildir. Daha çok bağlar bulunmaktadır.

EKONOMİK DURUM


Talas 'ın Kayseri 'ye yakın olması nedeniyle ilçemiz ticari ve sosyal etkinlikler yönünden geri kalmıştır. Bu olumsuzluklar nedeniyle ilçemiz otel konumundan kurtulamamıştır. İlçede sadece 150 adet bir ya da iki kişinin çalıştığı küçük iş yerlerinin yanında 1 adette Giyim dikim işi yapıp 150 kişiyi çalıştıran fabrika mevcuttur.

EĞİTİM


Okur - Yazar oranı % 95 , ilkokullaşma oranı % 100 dür. İlçemizde yeteri kadar ilköğretim , lise , Aanadolu Lisesi ve teknik lise vardır. Ayrıca Halk Eğitim merkezi ve 5 bin kitap kapasiteli kütüphane mevcuttur.

MADENCİLİK


Talas sınırları içerisinde bol miktarda bimis ocakları vardır. Açık işletme şeklinde kullanılan bu ocaklardan elde edilen bimis İnşaat sektöründe kullanılmaktadır.

Kayseri Sarız

SARIZ

SARIZ BELEDİYESİ
Kuruluş Yılı
1946

1946
Nüfusu
14.596

Yüzölçümü (km²)
1.239

46
Telefonu
0 352 5612176

0 352 5612181
Fax
0 352 5613300

0 352 5612093
Belediye Sayısı
2

-
Köy Sayısı
36

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

130
Web / E-Mail Adresi
www.sariz.gov.tr / E-Mail


SARIZ NÜFUS
2000
4.404

1997
5.504

1990
5.126

1985
5.552

1980
5.653

1975
5.402

1970
5.211

1965
4.352

1960
4.890



ADI

Adının nereden geldiği bilinmiyor. Daha önce Pınarbaşı na bağlı bir köy iken 1946 yılında ilçe oldu.

YERİ

Kayseri'nin 140 km doğusundadır. Yüzölçümü 1239 kilometre karedir. Nüfus yoğunluğu ise, 18.6'da kalmaktadır. Bu da İl ortalamasının ancak yarısı kadardır. Toroslar'ın Anadolu�ya uzantısı olan Binboğa Dağları İlçe sınırlarında yer alır. Diğer dağlar ise, Dumanlı, Işık, Çürük ve Saçak Dağlarıdır. İ1çeden Seyhan Nehri'nin bir kolu olan Göksu Irmağı çıkar. Ayrıca Sarız çayı da vardır.

İKLİMİ

Sarız, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Rakımı 1500 metreyi bulduğu için, iklimi özellikle kışın oldukça serttir. Yazında diğer ilçelere oranla serin geçer.

SANAYİİ

Sanayi yönünden belli bir fabrikaya sahip değildir. ilçenin Mirzaağa köyünden Barit, Kıskaçlı köyünde ise kömür çıkarılır. İlçe merkezinde 39 küçük çaplı atölye vardır. Bunlarda çevrenin ihtiyaçlarına cevap verir. İlçemiz ekonomisi coğrafi yapı itibarı ile tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yaygın olarak kilim ve halı dokumacılığı yapılmaktadır.

EL SANATLARI

Sarız'da el sanatları özellikle kilimcilik alanında gelişmiştir. Burada, giyim kuşam yapımında da mahalli imkanlardan faydalanılır. Son zamanlarda, küçük heybe ve çantalar da yünden dokunarak iç piyasada turistik amaçlı firmalara satılmaktadır.

TARIM

Tarım yönünden arazisi fazla elverişli olmamasına rağmen, kendi ihtiyacını karşılayabilmektedir.

a) İlçemizin ekilebilir tarım arazisi 60.000 Hektardır. Çiftçilerimiz; buğday,nohut ,mercimek ve şeker pancarı ekmektedir. Tarımda modernizasyon yeterli değildir. Bir kaç köy dışında sulama kanalı yoktur. 1998 yılı içerisinde projeli olarak 2000 Kg Korunga tohumu, 300 Kg yonca tohumu 1200 Kg Macar Fiğ tohumu ekmeleri için çiftçilerimize verilmiştir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklı 1999 yılı içerisinde 100 çiftçiye 10� ar dekarlık kiraz bahçesi projesi hazırlamıştır.

b) İlçede küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde 4 kültür ırkı damızlık boğa ile aşım yaptırılmıştır. İlçemizde 9500 büyükbaş, 50.550 küçükbaş hayvan mevcuttur. Parazit hastalığı ile mücadeleye esas olmak üzere 6 adet koyun barınağı yaptırılmıştır. Koyun ırkının ıslahı için 26 adet Ak karaman Damızlık koç dağıtılmıştır. 6 çiftçiye dağıtılan Kafkas arısı üzerinde eğitim çalışmaları yapılmış, arıcılığın yaygın olduğu İlçemizde bu ırkın diğer arıcılara örnek olması hususunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Proje hazırlanmıştır. İl Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden 50 kovan Arı İlçemizin imkanları ölçüsünde dağıtılmıştır. 2001 yılı içindede arıcılığın geliştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca 1998 yılı içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 16 çiftçimize Hoştein cinsi inek, 2001 yılı içerisinde 22 aileye toplam 150 adet koyun dağıtılmıştır.

TARİHİ ESERLER

Ziyaret Suyu tabir edilen bir mağara kaynağı vardır. Çağşak köyünde yer alan burası, daha çok mesire alanı olarak kullanılır. Sarız'da dikkate değer başka tarihi eser bulunmamaktadır.

SAĞLIK

İlçemiz merkezi kasaba ve köylerinde 7 Doktor, 5 Ebe, 5 Hemşire, 3 Sağlık memuru , 9 Teknisyen 8 memur ( 2 tane başka kurumlarda geçici görevli ) , 4 şoför ve 9 hizmetli ( 1 tanesi başka kurumlarda çalışıyor) ile hizmet vermektedir.
Hastane inşaatımız ise halen devam etmektedir.

EĞİTİM

İlçemiz merkezinde 3 İlköğretim, 1 Lise ve 1 İmam - Hatip Lisesi bulunmaktadır. Yeşilkent Kasabasında ise 1 İlköğretim Okulu ve 1 Lise bulunmaktadır. İlçemize bağlı Köylerde 28 Adet İlköğretim Okulu taşımalı sistemden veya öğrenci azlığından dolayı faaliyet göstermemektedir. Bu Köylerimizin öğrencileri sistemli bir şekilde 2 merkezde toplanmıştır.

310 öğrenciye ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı imkanlarıyla 7 lise öğrencisine taşıma ile eğitim ve öğretim imkanı sağlanmaktadır. İlçe Merkezinde İmam � Hatip Lisesine ait 120 öğrenci kapasiteli bir pansiyon mevcuttur. Merkez ve Köylerinde toplam Öğretmen sayısı 106 adettir. Okullardaki öğrenci sayısı 2.741� dir. İlçemizde 23 öğrenciye bir öğretmen düşmektedir. İlçemiz Merkez ve Köylerinde 9 Adet sınıf öğretmeni, 25 adet branş öğretmeni,16 Adet Hizmetli,1 Adet Aşçı, 7Adet Kaloriferci, 6 Adet Gece bekçisi ve 15 Adet Memura ihtiyaç duyulmaktadır.

Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından 4 Bilgisayar Kursu, 3 Makine Nakış Kursu, 3 Giyim Kursu, 2 Halk Oyunları Kursu, 1 Anadolu Liselerine Hazırlık Kursu, 1 Üniversiteye Hazırlık Kursu,2 Yabancı Dil Kursu, 1 Kalorifer Ateşçiliği kursu, 3 Adet Okuma Yazma Kursu açılmıştır. İlçemizde faaliyet gösteren sinema ve tiyatro yoktur.

Üçüncüsü 1996 yılında yapılan Sarız Kilim Festivali maddi imkansızlıklardan dolayı bir daha yapılamamıştır.

FOLKLOR

Sarız'da folklorun demirbaşı davul ve zurnadır. Mahalli oyunlar hep bu çalgılarla icra edilir. Bunun yanında, halkın deve oyunu vardır. Halk türküleri, özellikle bozlak bu çevrede yaygındır.

TİCARET

Sarız'da ticaret mahalli ihtiyaçlara göre şekil almaktadır. Yapılan istatistiklere göre ilçede tamamı 5 milyon liralık sermayeyi geçmeyen 20 kadar iş yeri vardır.

MADENCİLİK

Sarız'da yukarıda da işaret ettiğimiz gibi, barit ve kömür çıkarılmaktadır. Barit önemli bir ihraç maddesidir ve buradan üretilen bu maden dış pazarlara sevkedilmektedir . Sarız'daki kömür tüketimini büyük ölçüde karşılayabileceği İfade edilmektedir.

Kayseri Sarıoğlan

SARIOĞLAN

SARIOĞLAN BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1960

1954
Nüfusu
27.801

Yüzölçümü (km²)
5.242

-
Telefonu
0 352 811 21 62

0 352 8112550
Fax
0 352 811 20 25

0 352 8112186
Belediye Sayısı
6

-
Köy Sayısı
19

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

60
E-Mail Adres
E-Mail


SARIOĞLAN NÜFUS
2000
5.245

1997
5.417

1990
4.869

1985
4.046

1980
3.504

1975
3.245



ADI

Adının nereden geldiğine dair kayıtlarda herhangi bir açıklamaya rastlanılmadı. Daha önceleri Bucak'tı. Bilahare 1960 yılında ilçe oldu.


YERİ

Kayseri'ye 60 km. uzaklıkta olan ilçe Kayseri - Sivas karayolunun 2 km. kuzeyindedir. Nüfus yoğunluğu 21.8'dir. ilçenin alanı, 1.239 km. kareyi bulmaktadır. Beştepeler, Üçtepeler, Kepirge, Altıparmak ve Hanburnu dağları vardır. 29 , 6 km. karelik bir alanını kaplayan tuz gölü çevrenin en önemli özelliğini ortaya koyar. Sarıoğlan, tarıma elverişli alanlara sahip olduğu için burada hububat üretimi iyi durumdadır. Kesedoğan çayı ilçeden geçip Kızılırmak�a dökülür.


İKLİMİ

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. ilk baharda bol yağmur alan ilçenin kışları sert geçer.


SANAYİİ

Sarıoğlan'da bir Un ve Makarna Fabrikası vardır. Bundan başka, çeşitli sanayii atölyeleri yer alır, bunların ilçedeki miktarları ise 52'dir


EL SANATLARI

Çevre kilimleri ile tanınır. Bundan başka çeşitli giyim eşyaları da yapılmaktadır.


TARIM

Sarıoğlan Palas ovasına sahip olduğu için burada tarım ileri gitmiştir. Arazisi sulu olmasa da toprak kalitesi yüksek olduğundan tarım gelişmiştir. Tarım burada diğer ilçelere oranla daha fazla makinalaşma imkanı bulmuştur. Bu bakımdan, ilçe ve köylerinde traktör oldukça fazladır. Çevrede meyvecilik giderek gelişmektedir.


TARİHİ ESERLER

Sarıoğlan tarihi zenginlik bakımından fazla şanslı değildir. Sultan hanı bu ilçe karayolu üzerindedir ayrıca Kızılırmak üzerinde sekiz gözlü bir tarihi köprü bulunmaktadır.


EĞİTİM

İlçede eğitim gelişmektedir. ilk, Orta Lise öğrenimi yapılan ilçede meslek lisesi de vardır.


FOLKLOR

İlçede mahalli adetler hakimdir. Tilki oyunu adıyla bir oyun daha çok düğünlerde sergilenmektedir. Davul-Zurna ile çekilen halayda buraya has özelliklerden birisidir.


TİCARET

İlçede ticaret yeni yeni gelişmektedir. ilçe merkezinde 70 kadar ticari mahiyetli küçük işletme vardır. Bunlardan 43 'ü beş milyon lira sermayeli küçük dükkanlardır. Sarıoğlan ilçesi tarım ve hayvancılık yönünden ticari potansiyelini geliştirmektedir. bulunmamaktadır . Sarıoğlan, sahip olduğu geniş tarım toprakları sayesinde özellikle geleneksel ziraat çeşitlerimizi devam ettiren bir ilçemizdir. Buradaki Sarıoğlan Ovası'ndan ayrı olarak Palas Ovası ilçeye büyük bir tarım potansiyeli sağlamaktadır. Ancak, bu arazi, modern sulama imkanlarından yoksundur. İlçenin sulama ihtiyacının karşılanması halinde burasının Kayseri'yi besleyecek tarım havzasını oluşturması mümkündür. Ayrıca, bu ilçe doğuya uzanan ana karayoluna biraz içerde oluşundan dolayı transit ulaşımın sağlayacağı imkanlardan faydalanmamaktadır. İlçenin anayola doğru bu güne kadar süre gelen gelişmesi bu problemi ortadan kaldırmadı. Daha uzun bir sürede bunun gerçekleşmesi mümkün görülmemektedir .


MADENCİLİK

İlçede maden yoktur. Çevredeki dağlarda zaman zaman kömür damarlarına rastlanmıştır.

Kayseri pınarbaşı

PINARBAŞI

PINARBAŞI BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1861

1863
Nüfusu
12.075

Yüzölçümü (km²)
3.383

-
Telefonu
0 352 5121702

0 352 5121035
Fax
0 352 5121802-1034

0 352 5121017
Belediye Sayısı
3

-
Köy Sayısı
115

-
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

95
Web / E-Mail Adres
pinarbasi-bld.gov.tr / E-Mail

PINARBAŞI NÜFUS
2000
12.075

1997
12.903

1990
11.364

1985
11.448

1980
9.300

1975
8.100

1970
7.650

1965
7.050

1960
6.805



ADI



Şiran Dağı'nın kuzeyinden çıkan su, ilçeye adını vermektedir, Sultan Abdülaziz'in tahta çıktığı 1861 yılında Sivas'a bağlı bir yerleşim alanı olarak kurulan ilçeye, o zaman Aziziye adı verilmiştir. 1893 yılında ilçe yapılan Pınarbaşı 1926 yılında da Kayseri'ye bağlanarak bu günkü statüsünü kazanmıştır.

YERİ



Kayseri'ye 95 km. mesafede bulunan ilçenin yüzölçümü. 3383 km. karedir. Burada nüfus yoğunluğu son sayımla 17.23'e çıkmıştır. Pınarbaşı, Kayseri'nin en önemli düzlüğü olan Uzun yayla' ya sahiptir. Bu alanda hayvancılık ve tarım oldukça ileri seviyededir. Ayrıca, Zamantı, ilçeye Bağlı Şerifiye köyünden çıkarak Seyhan Nehri'ni oluşturur. Karaköy Kabaktepe ve Yedioluk köylerinden aynı adla çıkan sular çevrede sulama da kullanılır.

İKLİMİ



Kışları soğuk, yazları serin ve kurak geçer. Yağmurlar genellikle sonbaharda ve ilkbaharda yağar. Kışın kar ve ayaz keskin soğuklar ısıyı �35 C �ye kadar düşürür. Yıllık ısı ortalaması 80C, yazlarının sıcaklık ortalaması 27.70C�dir. Uzun yıllar baz alınarak elde edilen yağış ortalaması 492 kg/m2�dir. Bölgenin kar ve yağmuru halkın kaba yel dediği lodos rüzgarının esmesiyle gelir. Yaz aylarında özellikle temmuz ve ağustosta esen poyraz yeli de ekinleri olgunlaştırarak yağmur yerine geçer. Bunun zıttı olan aşağı yel dedikleri kaba yel ekinleri ve yaz bitkilerini sarartarak, buğday tanelerini cılız bırakır, olgunlaşmasını önler.

TOPRAK BİTKİ ÖRTÜSÜ



Pınarbaşı sert iklimi nedeniyle bir bozkır manzarası içinde yeşillikten yoksundur. Dağları genellikle çıplaktır. Kekik, yavşan otları, yer yer fundalıklar, kormuk çalılıkları, kısa boylu ardıçlarla örtülüdür. Melikgazi çevresinde az miktarda çamlık, Emeyil köyü güneyinde Karahacılı köyüne kadar yer yer çamlık ve meşelik, Gümüşgün köyü karşısı, Şirvan dağı etekleri meşelik, Kocamaz dağının sırtları kısa boylu ardıç ağaçları ile kaplıdır. Uzunyayla bölgesinde bol meralar, çayırlıklar vardır.

SANAYİİ



Pınarbaşı'nda tarıma dayalı sanayii gelişme halindedir. Burada özellikle madencilik ileri seviyede olduğu için, bu yönde de gelişme vardır. İlçe merkezinde 96 adet sanayiye yönelik atelye vardır.

EL SANATLARI



Pınarbaşında halı ve kilim önemli yer tutar. Bundan ayrı olarak, yünden örme el işleri de yaygındır. Burada bol desenIi ve çok renkli kilimler ülke genelinde ilgi toplamaktadır. Kayseri ve civarında faaliyet gösteren 13 şirket ilçemiz ve köylerinde ücret karşılığı ipek halı ve kilim dokutturmaktadır. Bu sektörde 1500 civarında genç kızımız istihdam edilmektedir.

TARIM VE HAYVANCILIK



Pınarbaşı, Kayseri'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Burada çeşitli sanayii bitkilerinin ekimi de yapılmaktadır. İlçe ürettiğiyle gelir sağlayabildiği için, buradaki çiftçilik giderek modernize olmaktadır. hububat tarımı yapılmaktadır. Rakımın çok yüksek olması ve kışın uzun sürmesi nedeniyle tarım çok ekonomik değildir. Bu sebeple çiftçilerimizin hayvancılığa yönlendirilmesine çalışılmaktadır.

İlçemiz geçmişten bu yana önemli bir hayvancılık merkezidir. 1950�li yıllara kadar ilçe halkı at yetiştiriciliği yapmış ve bu yıllarda merkezi Fransa�da bulunan bir atçılık kulübüne de üye olduğu bilinmektedir. Yetiştirilen atlar orduya satılmış bu sayede iyi gelirler elde edilmiştir. Ancak ordunun motorize olması ile atçılık yerini koyun yetiştiriciliğine bırakmıştır. Ülkemizde 1980�li yıllarda tarım ve hayvancılık sektöründe meydana gelen sıkıntılar yüzünden ilçemizde de hayvancılık süratle azalmıştır. Fakat son yıllarda ilçemizde hayvancılık üç koldan yeniden gelişmeya başlamıştır. Besicilik, süt inekçiliği ve balıkçılıktır.

TARİHİ ESERLER



Pınarbaşı'nın en önemli tarihi eseri, Melikgazi Türbesi'dir. Ayrıca bu türbenin kuzeyinde yer alan kale de önemli bir tarihi eserdir. Bunlardan başka, Karakuyu köyü yakınlarındaki Hitit kabartmaları da bu bölgenin tarihi özelliğini arttırmaktadır. Tarihi eserleri ise;

1. Melikgazi köyündeki kale ve Melikgazi Türbesi
2. Pınarbaşı Merkezindeki Tunç Top
3. Koçcağızındaki Garip Türbesi
4. Han Köyündeki Han Kervansarayı
5. Ispıtın Tepesindeki Şehir Harabesi, Mezar Kalıntıları
6. Kötü Ören Mezrasındaki Şehir Harabesi
7. Panlı Köyünde yontma taşlarla yapılmış Kemerli Bina
8. Şerefiye Köyünde Kale
9. Karakuyu köyünde Etiler zamanında yapılmış dünyanın ilk barajı (Hitit barajı)

EĞİTİM



Pınarbaşı, eğitim yönünden gelişmiştir. ilk, orta ve lise eğitimi yanında Meslek liseleri de bulunmaktadır. Eğitimde, okur-yazarlık bakımından bazı ilçelerden oldukça ileridedir. ilçenin Pazarören kasabasında bulunan yatılı Bölge İlk Öğretmen Okulu, ülkemize çok sayıda öğretmen yetiştirmiştir.

FOLKLOR



At Pınarbaşında çok önemli bir yere sahiptir. Bunun içinde atla yapılan sporlar yaygındır. Bundan başka, çeşitli halk oyunları oynanır. Burada Kafkas Türkleri'nin oyunları ile yerli halkın oyunları arasındaki farkı ortaya koyar. Bu bakımdan da ilçe folklor değerleri yönünden diğer ilçelerden oldukça farklı ve zengin bir görünüm ortaya koyar. Burudaki düğünlerde, davul-zurna ile çeşit1i oyunlar da oynanır. Yumruk, sinsin arap oyunu, halay bunların başında gelir.

TİCARET



İlçe ticari yönden gelişmiştir. Halkın gelir düzeyi yükseldikçe, artan talebe göre de yeni ticari işyerleri .oluşmaktadır. Son sayımlarda, ilçede 207 iş yerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bunlardan yarısının mali potansiyeli bir milyon liranın üzerindeki sermayeye sahip iş yerleriydi.

İlçemizde 1 halı fabrikası (700 m2) gün kapasiteli, 2 un fabrikası ve Kaynar kasabasında Türkiye Kalkınma Vakfına ait süt işleme tesisi, 1 mermer fabrikası, et entegre tesisi ve 3 adette krom konsantre tesisi mevcuttur.

İlçemizin en önemli ekonomik varlıklarından biriside su kaynaklarıdır. İlçemizdeki sular alabalık ve özellikle alabalık yavrusu yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir. Bu sebepten 6 tesiste özel sektör tarafından yaklaşık yılda 800 ton alabalık üretilmektedir. Bunlardan Yukarı Karagöz ve şerefiye köylerinde bulunan tesisler Ortadoğu ve Balkanların en büyük alabalık üretim tesisleridir.

Belediyemizin teşviki ve katkılarıyla Tarım Bakanlığı tarafından Kayaönü mahallesine Türkiye�de ikinci ve en büyük yavru alabalık üretim istasyonu karar verilmiştir. Diğeri Antalya Kepezde bulunan tesisin bu günkü proje maliyeti 200 milyarın üzerinde olup bakanlıkça buraya şu an 10 milyar gönderilmiş ve bu parayla gerekli malzemeler satın alınarak 98 yazında ihale edilmiş ve inşaatı devam etmektedir.

MADENCİLİK



Madencilik yönünden hayli zengin bir ilçemizdir. İlçemiz başta krom olmak üzere demir, çinko, mermer, kurşun ve kömür gibi zengin maden yataklarına sahiptir. Burada Krom ilçe merkezindeki dağlardan çıkarılır.Krom ocakları özel sektör tarafından çalıştırılmaktadır. Uzunpınar köyünde, Demir, Oruçoğlu köyü hududunda ise Kurşun ve Çinko çıkarılır.İlçemizde 3 adet krom konsantre tesisi mevcuttur. Yılda yaklaşık 20 bin ton civarında krom üretilmektedir. Yine ilçemizde değişik yerlerde kaliteli mermer ocakları mevcuttur. Şu an bir adet mermer fabrikası da kurularak faaliyete geçirilmiştir. Ayrıca mermercilik konusunda birkaç firma fizibilite çalışmalarını sürdürmektedir. Bu maddelerde çevre halkı çalıştığı için ekonomik yönden önemli gelir elde edilmektedir

Kayseri özvatan

ÖZVATAN

ÖZVATAN BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1990

1958
Nüfusu
10.482

Yüzölçümü (km²)
320

-
Telefonu
0 352 7812920

0 352 7812064
Fax
0 352 7815140

0 352 7812552
Belediye Sayısı
2

-
Köy Sayısı
4

-
Web / E-Mail Adres

E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

78

ÖZVATAN NÜFUS
2000
7.105

1997
6.309

1990
7.699

1985
6.170

1980
5.054

1975
5.479

1970
4.757

1965
4.045

1960
2.279



ADI

İlçe köy iken ismi Çukur idi.09.05.1990 tarihinde ilçe olarak Özvatan ismini aldı.Özvatan'lılar böyle bir adı almakla topraklarına bağlılıklarını ifade etmiş olmaktadırlar.Özvatan 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

YERİ

Kayseri Sivas ve Yozgat'ın ortasında yer alır.Batısında Felahiye doğusunda Sarıoğlan yer alır.engebeli ve dağlık bir arazidedir.Kızılırmak havzasındadır.Alan, 986 km karedir.

İKLİMİ

İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.İklim karasal iklimdir.Kızılırmağın üzerine kurulan Yemliha Barajı'nın Özvatan'ın iklimine büyük ölçüde etkisi olacağı bekleniyor.

SANAYİİ

İlçede gelişmiş bir sanayi yoktur.Küçük bir Yem Fabrikası ve Un Fabrikası mevcuttur.İlçede bir Sucuk Fabrikası için büyük bir bina yapılmış fakat Sucuk Fabrikası henüz açılmamıştır, Sucuk Fabrika'sının kısa bir zaman içerisinde açılması bekleniyor.

EL SANATLARI

İlçede el sanatları olarak ilçenin bir kısmı evinde halı ve kilim dokumacılığıyla uğraşır.Bu yapılan halı ve kilimler çevreye satılır.Bu halı ve kilimler çevrede büyük ilgi görür.

TARIM

Özvatan'da tarım büyük ölçüde bahçeciliğe dayanır.İlçenin yakınından kızılırmak geçtiği için halk Kızılırmak kenarına çok sayıda üzüm bağı yapmıştır.Birde ilçenin içinden bir Öz Deresi geçer, bu dere çevresindeki tarlalara halk şeker pancarı eker ve dere suyu ile sular.İlçede bahçecilik yaygındır;patates,domates,biber,marul,maydonoz,salata,soğan,çilek,havuç vb üretilir.Tarlalara ise büyük ölçüde tahıl(buğday,arpa,yonca vb)ekilir.

TARİHİ ESERLER

İlçede çok eskilerden kalma tarihi eserler mensuptur.Milattan Önce 2000lı yıllardan Hititlerden kalma Kızılırmak kenarında Zıhra adı verilen bir kale mensuptur.Hititler Kızılırmak kenarında yaşadıkları için Kızılırmak kenarında bir çok tarihi kalıntı bulunmaktadır.İlçede Rumlardan kalma bir kilise ve yanında çan çalınan bir kule vardır,bukulenin üstüne leyleklerin yuva yapmaları üzerine buraya leylek kulesi denmiştir.İlçenin Taşlık Köyü'ndede bir kilise bulunmaktadır ama bu kilise günümüzde camii olarak kullanılır.İlçede bir tepenin üzerinde Evliya Mezarı vardır.Rivayete göre perşembe günü gece saatlerinde bu mezardan göğe doğru bir ışık çıkmaktadır ve bu ışığı sadece iyi kalpli insanlar görmektedir.Halktan bazı insanlar bu mezarı gördüklerini söylüyorlar.

EĞİTİM

Özvatan'da bir tane ilkokul iki tane ilköğretim okulu bir tane düz lise ve bir tane imamhatip lisesi bulunmaktadır.Özvatan'ın doğu(şark)görevi olmasından dolayı buradaki öğretmenler doğu görevini yapmış sayılır.

FOLKLOR

Burada eski Türk geleneğine dayalı mahalli oyunlar yaygındır. Özellikle düğünlerde çeşitli eğlenceler düzenlenir. Kış geceleri televizyonun yaygınlaşmasından önce çeşitli seyirlik oyunlar oynanırdı. Folklor olarak Özvatan'ın halayı meşhurdur.

TİCARET

Özvatan'da ticaret tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.İlçeye mandıra açılmasından sonra halk sütünü mandıraya satarak geçimine ek bir para kaynağı bulmuştur.İlçede iki adet petrol istasyonu,bir adet un fabrikası,bir adet fırın,altı adet lokanta,üç adet erkek kuaförü,iki adet kadın kuaförü,yedi adet bakkal,dört adet market(büyük bakkal),bir adet pastahane,bir adet bisikletçi,iki adet eczane,iki adet internet cafe,dört adet kasap,üç adet manav,bir adet kuruyemişçi,yedi adet kahvehane,iki adet çayocağı,bir adet yazlık çay bahçesi,bir adet pvc camcısı,bir adet camcı,iki adet demirci,bir adet kırtasiyeci,bir adet otolastikçi,iki adet araba tamircisi,iki adet tesisatçı,iki adet mobilyacı,bir adet manifaturacı ve iki adet tuafiyeci bulunmaktadır,aynı zamanda ilçeye her cuma günü bir pazar kurulmaktadır.

ULAŞIM

Özvatan eskiden 80 km lik yolla Felahiye üzerinden Kayseri'ye gidiyordu.2008 yılı yaz aylarında Özavatan Kayseri'ye yeni yolunun açılışını yapıcak ve böylece yol 55 km olacak.Bu yoL ile B.Toraman,Gaziler,Alaamettin köyleri ve Çayıralan İlçesi bu yoldan Kayseri'ye gidecek.Bu yol ile Özvatan canlanacak.

İDARİ BOLÜNME

Özvatan ilçesinde 1 adet belediye,4 adet köy ve 1 adet mezra bulunmaktadır.Belediye Özvatan belediyesi,köyler,Küpeli,Taşlık Kavaklı Kermelik mezra ise Tuğlaşahtır.

Kayseri melikgazi

MELİKGAZİ

MELİKGAZİ BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1989

1989
Nüfusu
311.322

263.453
Yüzölçümü (km²)
454

263
Belediye Sayısı
8

melikgazi-bld.gov.tr
Köy Sayısı
9

E-Mail
İLÇE KAYMAKAMI

ismi ve Soyadı
A.Mesut DEMİRKOL

Menduh BÜYÜKKILIÇ
Telefon
0 352 2310312

0 352 2229020
Faxı
0 352 2310312

0 352 2229020

MELİKGAZİ NÜFUS
2000
263.453

1997
227.246

1990
184.321



ADI



İlçe, adını Kayseri'nin Türklerin yurdu olmasını sağlayan fethi gerçekleştiren Melik Mehmet Gazinin babası Melikgazi�den almaktadır. Melikgazi, Danişmend'lilerdendir. Anadolu'nun Türkleşmesinde büyük payı olan ve Kayseri'nin oğlu tarafından imar edilmesini sağlayan bir büyük kumandandır...l988 yılında 3508 sayılı kanunla ilçe kurulurken, bu ad bu yüzden verilmiştir.

YERİ



Kayseri'nin doğudan batıya Sivas Caddesi İle İstanbul Caddesi'nin kestiği güney kısmında yer almaktadır. 454 km2 yüzölçümü vardır. 8 belediyesi 9 köyü bulunmaktadır.


COĞRAFİ BİLGİLERİ



Orta Anadolu�nun Yukarı Kızılırmak bölümünde yer alan Melikgazi toprakları kıvrımlı yapıda ve birbirine paralel üç dağ sırası ile bunların arasındaki platolar ve çöküntü havzaları ile biçimlenmiştir.

İlçenin yüzölçümü 454 km2 dir. Türkiye�nin en yüksek dağlarından olan Erciyes Dağı da yakın zamana değin volkanik püskürmelerle çevresindeki platoların yapısını etkilemiştir. İlçenin güneyinde tek bir kütle durumunda yükselen Erciyes üçüncü zamanın ortalarından başlayarak çeşitli dönemlerde etkinlik gösteren lav ve tüf püskürten eski bir yanardağdır. 3917 m. yüksekliğindeki Erciyes Dağı türlü yaşlardaki volkanlardan oluşuk bir küme olarak nitelenmektedir.

İlçenin batısında İncesu, Hacılar ile Kocasinan ilçesinin bir kısmı, doğusunda Bünyan, güneyinde Talas, Kuzeyinde Kocasinan ilçesi bulunmaktadır.

GESİ



Kayseri'nin en önemli mesire yerlerinden birisidir. Şehre 23 km. mesafededir ve Kayseri'nin doğu kesimindedir. Bağları, özellikle de ceviziyle ve kuşluklarıyla meşhurdur. 2500'ü bulan nüfusuyla değişen bu kasabada, iş turizm potansiyeli değerlendirilmemiştir. Gesililer, burasını 11 Açık Müze'' olarak kabul ettirmeye çalışmaktadırlar.

Kayseri Kocasinan

KOCASİNAN

KOCASİNAN BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1989

1989
Nüfusu
321.032

Yüzölçümü (km²)
1.452


Belediye Sayısı
9

kocasinan-bld.gov.tr
Köy Sayısı
41

Telefon Rehberi
İLÇE KAYMAKAMI

İsmi ve Soyadı
Fuat ERGÜN

Bekir YILDIZ
Telefon
0 352 3382825

0 352 2227000
Fax
0 352 3382442

0 352 2224524

KOCASİNAN NÜFUS
2000
272.939

1997
266.854

1990
241.455



ADI



Kocasinan'a bu ad, büyük Türk sanatkarı Mimar Sinan'dan dolayı verildi. Kayseri'den dünya mimarisine armağan edilen Sinan böylece daha da ebedileştirilmiş olmaktadır. 07/12/1988 tarihinde, 3508 saylı Kanunla Kayeri'nin boydan kuzey kesimini oluşturan bu semt ilçe olmuştur.


YERİ



Kayseri Merkez ilçenin 1988 yılında 3508 Sayılı kanunla iki ilçeye ayrılmasından sonra oluşturulan bu ilçe, Kayseri'yi doğudan batıya ikiye bölen Sivas Caddesi ile İstanbul Caddesi'nin kuzey kesiminde yer almaktadır. Yüzölçümü 1.452 km2'dir. 38 mahallesi, 41 köyü, 9 belediyesi vardır.


COĞRAFİ BİLGİLERİ



Kocasinan ilçesi, İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. 33 derece 30 dakika boylamı ve 38 derece 45 dakika kuzey enleminde yer almaktadır. İlçenin belediye sınırları alanı 9.025 hektardır. Kocasinan hudutları içerisinde bulunan dağların yüksekliğinde bir çok düzlükler bulunmaktadır. İlçe merkezi 1055 rakımlı bir ova üzerinde kurulmuştur.


ERKİLET



Arkatlar tarafından kurulan bucağın adı, Arkala'dan gelmektedir. 1990 sayımında nüfusu 5.000'i bulmuştur. Kasabada Arabıdın, Dere, General Emir, Mehmet Akif, 100. Yıl, Tepe Yukarı, Zade Mahalleleri yer almaktadır. Son yıllarda Erkilet'e yapılan sosyal konutlar bu kasabanın sosyal yönden gelişmesine büyük imkan getirmiştir. Erkilet'li Sadrazam Mehmet Paşa buraya yaptırdığı cami ile Osmanlı Döneminin en güzel eserlerini buraya kazandırmıştır. Burada ayrıca Selçuklular döneminde yaptırılan ve günümüze kadar gelen sivil mimari örneğinin en güzellerinden Hızır ilyas Köşkü de yer almaktadır. Romalılar devrinden kalma büyük birtümülüsün üzerine yaptırılan köşk, mermer işlemeli giriş kapısı ile
tanınmıştır. Erkilet Belediyesi son zamanlarda burasının geceleri aydınlatarak
definecilerin tahribatından kurtarmaya çalışmıştır. Erkilet Kayseri merkezine 10 km uzaktadır. . .


GÜNEŞLİ



Kayseri'nin 30 km. kuzeydoğusunda yer almaktadır. 1571 nüfusu vardır. Tarım ve bahçecilik ile geçimini sağlar. Burada Tarım Meslek Lisesi adıyla kurulan tesisler, daha sonra 1990 öğretim yılında, Erciyes Üniversitesi'ne bağlı Hayvancılık ve Gıda Teknolojisi Meslek Yüksekokulu'na dönüştürüldü. Burada ayrıca, Türkiye Elektrik Kurulu'nun ana trafolarından birisi bulunmaktadır.


HİMMETDEDE



Kayseri'nin batısında yer alan ve şehre uzaklığı 43 km olan bu bucak, adını çevresindeki yatırdan almaktadır. Nüfusu 2.129'dur. Tarım burada hayli gelişmiştir. Kayseri-Ankara demiryolu içerisinden geçer. Buraya bağlı Bayramhacı kaplıcaları sıcak ve şifalı suyuyla tanınmıştır. Kızılırmak üzerine kurulacak büyük barajlardan birisi burada inşa edilecektir. Bununla ilgili fizibilite çalışmaları sürdürülmektedir.

kayseri incesu

İNCESU

İNCESU BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1901

-
Nüfusu
22.616

Yüzölçümü (km²)
872

-
Telefonu
0 352 6913330

0 352 6913313
Fax
0 352 6912929 - 3181

0 352 6913386
Belediye Sayısı
3

-
Köy Sayısı
13

-
Web / E-Mail Adres
E-Mail

incesu-bld.gov.tr / E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

33

İNCESU NÜFUS
2000
8.511

1997
8.155

1990
7.857

1985
7.860

1980
7.265

1975
7.089

1970
7.319

1965
5.775

1960
5.824



ADI

İlçenin adı, antik çağda Sadoora diye anılmaktaydı. Bugünkü adını ise, ilçeden akan İncesu Deresi vermiştir. 1670 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından kurulmuştur. 19.yy' da Bucak, aynı yüzyılın sonlarına doğru da ilçe olmuştur.


YERİ

İlçe, kuzey rüzgarlarına açık olduğu için, step iklimi görüntüsü verir. Burada ilkbahar aylarında bol yağmur düşer. Yazları sıcak ve kurak, kışları ,soğuk ve yağışlıdır.


İKLİMİ

İlçenin iklimi, step iklimi özelliğine sahiptir. Kışın bol kar yağar. Yazın oldukça sıcaktır.


SANAYİİ

İncesu, son yıllarda büyük gelişmeler kaydeden önemli bir ilçe durumuna gelmiştir. 1984 yılında açılan Taksan' ın ilçenin güney. Ucunda bulunması, Kayseri'deki sanayileşmede bu ilçeyi de içine almış olmaktadır. 1977'de açılan Çinkur 'da ilçenin topraklarında bulunduğu için. burası önemli bir ağır sanayii yatırım bölgesi durumuna gelmiştir. Bundan ayrı olarak, ilçede çeşitli meslek gruplarından 45 atölye ve işyeri bulunmaktadır.


EL SANATLARI

İncesu, halıcılıkta önemli bir yere sahiptir. Burada çevrenin genel özelliklerine uygun el halıları dokunmaktadır.


TARIM

İlçenin toprakları tarıma fazla elverişli değildir. Güney kesimindeki alanlarda tarım yapılmaktadır. Burada bağcılık büyük ölçüde gelişmiştir. Kaliteli üzüm yetiştirilir.

TARİHİ ESERLER

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın burada yaptırdığı kervansaray, önemli bir tarihi eserdir. İlçe arazisinin kuzey ucunda bulunan ve Kızılırmak üzerinde Mimar Sinan tarafından yapılan Tekgöz Köprüsü'de sözü edilmesi gereken bir başka kıymetli eserdir. İlçede bunlardan başka çeşitli camiler de önemli eserlerdendir.


FOLKLOR

İncesu geleneksel halk oyunlarımızın oynandığı bir ilçemizdir. Kendine has herhangi bir oyunu yoktur. Çevrede halay, sinsin, yumruk gibi oyunlar özellikle düğünlerde oynanmaktadır. Düğünlerde arap oyunu adıyla bir oyunda oynanır.

EĞİTİM

İlçenin eğitim seviyesi iyidir. Açılan yeni ilkokullara ilave olarak ortaokul ve lise de bulunmaktadır. Ayrıca meslek liseleri de vardır.


MADENCİLİK

İşletilen her hangi bir madeni yoksa da, çevredeki dağlarda Çinko, Kurşun ve Krom rezervlerinin olduğu tespit edilmiştir Buradaki Çinko, Kurşun Fabrikası'na madenler, Yahyalı ve Develi'deki ocaklardan getirilmektedir.


TİCARET

İlçenin ticareti giderek gelişme göstermektedir, özellikle transit yolu üzerinde oluşu ve yeni kurulan fabrikaların ilçede Meskenleşmeye hız kazandırması ticari hüviyetini de çeşitlendirmiştir. İlçede halen 90 adet ticari işyeri vardır. Bunun 60 kadarı 5 milyon sermayeyle küçük dükkanlar, diğerleri ise daha büyük işletmelerdir.

Kayseri Hacılar

HACILAR

HACILAR BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1990

1930
Nüfusu
20.896

Yüzölçümü (km²)
194

-
Telefonu
0 352 442 10 08

0 352 442 12 25
Fax
0 352 4423477 - 3477

0 352 4421004
Belediye Sayısı
1

-
Köy Sayısı
3

-
E-Mail Adres
E-Mail

İl Mer.Olan Uzaklığı
-

10

HACILAR NÜFUS
2000
19.655

1997
16.227

1990
16.533



ADI

Hacılar adı, kaynaklarda belirtildiğine göre, köy kurulurken köyden topluca hacca gidildiği için verilmiştir. Hacılar halkı, oğuzların kayı boyundandır. Daha önceleri Adana Bölgesi'nde göçebe olarak yaşarken topluluk arasında çıkan bir anlaşmazık üzerine yaz aylarında geldikleri Erciyesin eteklerine bu defa temelli gelerek yerleşmişlerdir. Hacılarlılar'ın buraya yerleşme tarihleri 15. asırda olmuştur. Hacılar önceleri dörtkuyular mevkiinde idi. 1726'da bir eşkıya saldırısı üzerine burayı terk ederek şimdiki yere yerleşmişlerdir. 1931 'de nahiye, 1990 yılında da 3647 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

YERİ

Hacılar, Kayseri'nin güneyinde, Erciyes Dağı'nın eteğindedir. 61,3 km2'1ik alana sahip olan ilçe, engebeli bir arazi üzerindedir. Bu bakımdan çevresinde Erciyes'in oluşumunda onu tamamlayan çok sayıda tepe bulunmaktadır. Ayrıca Sarıgöl'de burada yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Kefeli, Hasan Dağı, Lifos Dağı, Kükürt Dağı, Oğlakkıran, Süt donduran, Sesli Dağ ve Yankı Dağı. Bu dağlar arasında küçük göller bulunmaktadır. Bunlardan Sarıgöl en tanınmışıdır.

İKLİMİ

İlçenin iklimi, step iklimi özelliğine sahiptir. Kışın bol kar yağar. Yazın oldukça sıcaktır.

SANAYİİ

Hacılarda Hacılar Elektrik Sanayi !'HES'' ülke çapında önemli yeri olan bir kuruluştur. 1973 yılında fabrika elektrik malzemesi üretmektedir. Bundan ayrı olarak Hasçalık adında bir de demircilik işletmesi bulunmaktadır. İlçede bunun dışında küçük el sanatları gelişmiştir. Özellikle Kayseri mobilya sanayii Hacılarlı ustaların kontrolündedir.

EL SANATLARI

Hacılarda el tezgahlarıyla dokumacılık hayli gelişmiştir. Ancak, son yıl1arda tekstildeki fabrikalaşmanın büyümesi, bu el sanatı ilçede hemen hemen durdurmuştur. Siyah beyaz iplikten dokunan kareli çarşaflarıyla Hacılar bir dönemde büyük üne sahipti. Artık bu çarşaflarında İmalatı durmuş durumdadır. Ancak, onun yerini halıcılık almış ve giderek de yaygınlaşmaktadır.

TARIM

Hacılar arazisi tarıma elverişli değildir. Hacılar ve köylerinde daha çok bahçecilik gelişmektedir. Çok geniş alanlar bağ olarak kullanılmaktadır .

TARİHİ ESERLER

Hacılarda Erenler Türbesi bu adla anılan yerdedir. Hasan Dede Türbesi, Hasan Dağı'ndadır. Sakar Dede Türbesi, eski Hacıların bulunduğu yerdedir. Sesli Dede Türbesi, Sesli Dağı'nın zirvesindedir. Buradan ayrı olarak Lifos Dağı'nda eski yerleşim alanlarının harabeleri Çarık Dağı harabeleri, Büyük Kartın Dağı harabeleri, Sesli Başı ve Acı Kuyu bölgelerindeki harabelerle Bozdağı çevresindeki harabeler önemlidir. Bunlar, önceki çağlarda yaşamış insanların günümüze gelen işaretleridir...

FOLKLOR

Hacılar kapalı toplum özelliği taşıdığı için burada mahalli oyunlar büyük önem taşır. Özellikle kış aylarında televizyonun henüz olmadığı dönemlerde halkın boş zamanlarında çeşitli oyunlarla gün geçirdikleri bilinmektedir. Ancak, bu oyunların çoğu çevreye has olmaktan ziyade kültür değerlerimiz içerisinde ülkenin hemen her kesiminde görülen cinsten oyunlardır.

EĞİTİM VE KÜLTÜR

Hacılarda ilk ve ortaöğretim kurumları vardır. İlçe merkezinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, 1 Anadolu Lisesi, 1 Çok Programlı Lise ve 6 İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Merkeze bağlı köylerde toplam 3 ilköğretim okulu ve Karpuzsekisi Köyüne bağlı Gerbula Mezrasında da 1 ilköğretim okulu vardır.

Bu ilçenin tarihinde bilinen şair -Aşık Zari'dir. 1879'da ölen aşığın doğum tarihi bilinmemektedir. Anonim eserlerde ise, türküler ve maniler önemli yer tutar. Bunlarda da mahallin özelliklerini görmek mümkündür.

MADENCİLİK

Hacılarda herhangi bir maden cinsine bugüne kadar rastlanmamıştır.

İDARİ BÖLÜNME

Hacılar, idari bölünme yönünden Kayseri'nin en küçük ilçesi özelliğini taşımaktadır. İlçenin Hüm1et Çiftliği, Karpuz Sekisi ve Sakar Çiftliği adında yalnızca üç köyü bulunmaktadır. Hacılar, Kayseri'nin yerleşim hinterlandı içerisinde kendine özgü yaşama tarzı ile farklı bir yere sahiptir. Halkın geleneksel yaşama tarzından fedakarlık yapmadan şehirleşmeye yönelmesi özel1ikle araştırmacıların üzerinde duracakları değişik bir ilgi alanıdır. Kayseri'nin daha çok mobilya üretimini elinde bulunduran Hacılarlı, köyü şehre değil, şehri köye taşıyarak kendi yaşama tarzını sürdürmektedir. Bu da kapalı toplum oluşunun ortaya koyduğu dikkate değer bir tavır olarak ele alınmalıdır. Hacılarlı, Orta Asya'dan getirdiği step kültürünü burada da koruyarak şehir hayat1na gelenekle modernleşmenin uyum sağlayabileceğini gösterebilen en ideal
bir sosyal oluşumu temsil etmektedir.

Kayseri felahiye

FELAHİYE

FELAHİYE BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1957

1951
Nüfusu
16.650

Yüzölçümü (km²)
412

18
Telefonu
0352 791 20 12

0352-7912068
Fax
0 352 7912191 - 2031

0 352 7912160
Belediye Sayısı
3

-
Köy Sayısı
9

-
E-Mail Adres

E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

60

FELAHİYE NÜFUS
2000 6.015
1997 5.506
1990 6.603


ADI

Felahiye kurtuluş anlamına gelir. Burası daha önceleri Rumlarla meskundu. Türkler �in eline geçince bu adı aldığı söylenir. Felahiye, 1957 yılında ilçe oldu.

YERİ

Felahiye Kayseri'nin güneydoğusunda yer alır. Kayseri'ye 65 km. mesafede olan ilçenin alanı 128 km.2'dir. Kızılırmağın yakınından geçtiği ilçe Ak dağlar silsilesinin eteklerine kurulmuştur. İlçede Delice Suyu, Felahiye Özü, Darılı Özü suları vardır.

İKLİMİ

Karasal iklimin hakim olduğu ilçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Burada Kızılırmak koridoru boyunca esen batı rüzgarları ve poyraz etkilidir. İlkbaharda bol yağış alan ilçede Kızılırmağın sağladığı nem tarıma elverişli olur.

SANAYİİ ve TİCARET

Felahiye'de fabrika niteliği taşıyan herhangi büyük bir yatırım yoktur. Ancak atölye tipi sanayi gelişmektedir. Felahiye'de iş kollarına ait 53 civarında iş yeri vardır. Felahiye'de, ticari mahiyette iş yapan 12 iş yeri vardır Bunlardan 10'unun sermayesi 5 milyon dolayındadır. Ticari yönden gelişme giderek artmaktadır.

TARIM

Felahiye tarım bakımından geniş imkanlara sahiptir. Dar bir koridor meydana. getirerek akan Kızılırmak, kenarlarında sebze ve meyve bahçeleri fazladır. ilçe merkezinde meyvecilik gelişmiştir. Kaliteli elma yetiştirilmektedir. Burasının üzümleri de kalitesiyle tanınmaktadır. İlçede
klasik tarım usulleri hakimdir

TARİHİ ESERLER

Kızılırmağın dirsek verdiği bir yüksekte yerde bulunan Zırha Kalesi, çevrenin En önemli tarihi eseridir. Bundan başka, Felahiye'nin içerisinde eski kilise harabeleri de vardır. Ayrıca, çevrede Kızılırmağa cepheyi yüksek kayalıklar oyularak, mağaralar meydana getirilmiştir. Bunlarında tarihi değeri fazladır. Ayrıca çevrede çeşitli yatırlarda bulunmaktadır.

FOLKLOR

Felahiye'nin diğer yörelerden farklı bir folklorik özelliği bulunmaktadır. Düğünlerde, kış gecelerinde çevrede ve köylerde çeşitli mahal1i oyunlar sergilenir.

EĞİTİM

Felahiye'de eğitim düzeyi iyidir. Burada ilkokuldan sonra ortaokul ve lise bulunmaktadır. ilçenin okur - yazarlık oranı eskiye oranla hayli artmıştır.

MADENCİLİK

Çukur yakınlarında çıkarılan kömür, çevrenin ihtiyacına cevap vermektedir. Burada diğer madenler için de aramalar sürdürülmektedir .

İDARİ BÖLÜNME

Felahiye Merkez ilçeye bağlı 3 Belediye 9 köy vardır..Felahiye, Kızılırmak havzasında dar bir alana sıkışmış olmasına rağmen, özellikle yurt dışına ihraç ettiği insan gücü ile gelişmesini günün şartlarına göre tamamlamaya çalışmaktadır. Yerleşim alanı itibariyle yüksek ve dağlık bir bölgede oluşu ilçenin nüfus yapısını müsbet yönde
etkilememektedir. Ancak, halkın kendi muhitine bağlılığı psikolojisi buradaki çözülmeyi önlemekte ve halkın göçüne önemli bir set oluşturmaktadır.

Felahiye'de hayvancılık, tarımın tamamlayıcı unsuru olarak devam ederken, ilçenin son idari düzenlemede küçültülmesi burada daha çok şehirleşmeyi teşvik edecek bir sosyal yapıya imkan vermiştir:

Kızılırmak'ın üzerine kurulacak barajlardan birisinin bu alanda oluşu, bu ilçenin enerji sektöründe söz sahibi olabilmesine imkan sağlar mı bunu ancak zaman gösterecektir. Görünen odur ki, Felahiye ilçesi geleneksel yaşama tarzını daha uzun bir süre kapalı toplum özelliğini koruyarak
sürdürmekten kurtulamayacaktır.

İlçede yurt dışından sağlanan imkanlar şimdilik etkin görülmemektedir. Bunun temel sebebi de Felahiye'linin kazandığıyla kendine yetmek isteyen insan tipinden kaynaklanmaktadır.

Kayseri Develi

DEVELİ

DEVELİ BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1870

-
Nüfusu
69.540

Yüzölçümü (km²)
1.887

-
Telefonu
0 (352) 6216653

0 352 6216041
Fax
0 352 6212921-79

0 352 6212474
Belediye Sayısı
4

-
Köy Sayısı
45

-
E-Mail Adres

E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

86

DEVELİ NÜFUS
2000 35.084
1997 34.637
1990 32.961
1985 25.944
1980 22.491
1975 17.323


ADI



Mitolojiye göre, Dev Ali adında bir kahramanın adının ''Develiliye dönüşmesinden bu adı almıştır, Bir başka rivayet de, Selçuklular döneminde Dev Ali obası buraya yerleşmiş ve ad böylece oluşmuştur. Burada bulunan Dev Ali Türbesi de bu İki ihtimali birleştirerek İsmin gerçek tarihini
ortaya koymaktadır.

YERİ



Develi Kayserilnin güneyindedir, İle uzaklığı 86 km.'dir, ''Erciyes üzerinde açılan yeni bir yol ile, bu mesafe yarıya düşmüştür.'' Yüzölçümü 1.093 km2'dir. Erciyes Dağı'nın güney kesiminde yer alan ilçe, güneyine uzanan büyük düzlükte tarıma elverişli alanlara sahiptir. Doğusunda yüksek dağların yer aldığı Develi, Elbiz Suyu ile Fenese çaylarına sahiptir. Sultan Sazlığı Develi'nin tabi gizelliğini artırmaktadır. Bakırdağı kesiminde yer alan ormanlık alan, ilçede 15 bin hektara yaklaşır. İlçe merkezi Eski Develi ve Yeni Develi diye iki ayrı yerleşim alanına sahiptir.

Eski Develi'nin ilk kurulduğu yüksekçe bir yerdir.

İKLİMİ



Develi'nin iklimi Kayseri'ye oranla oldukça yumuşak kabul edilcbilir. Buna rağmen, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Burası güneyden gelen rüzğarlara açıktır. Yağış bakımından baharda ve sonbaharda diğer ilçelerden daha şanslıdır"

SANAYİİ



Develi, son yıllarda burada kurulan yeni fabrikalarla sanayi yönünden önemli gelişme göstermiştir. l972 yılında Saray Halı Fabrikası'nın üretime geçmesi, ekonomik yönde ilçeye canlılık getirdi. Bunu Gazİ Keçe Fabrikası, Deri Fabrikası, Dev sunta ve diğer bazı küçük çaplı tesisler izledi. Develi'de bugün irili ufaklı, 189 Sanayiye yönelik işletme bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu küçük çaplı atölyelerdir.

EL SANATLARI



Develi el sanatları"bakımından önemli bir özellik ortaya koyar. Burada halı, kilim, el örgüleri halkın geçiminde önemli bir yere sahiprir.

TARIM



Develi'de tarırmın önemli bir payı vardır. Geniş alanlarda çiftlikçilik ileri seviyededir. Bakır Dağı'nda bulunan sulama göleti çevrenin sulu tarıma geçmesini temin etmiştir. Ayrıca Develi Ovası'ndaki ıslah .çalışmaları da devam etmektedir, 1976'da temeli atılan büyük Develi Projesi son safhadadır. Bu proje devreye girdiği takdirde, Develi'nin önündeki bataklık kurutulup tarıma verildiği gibi, bir çok kurak araziyede su sağlanabilcektir.

TARİHİ ESERLER



Develi ilk defa Yukarı Fenese denilen Develi Kalesinin bulunduğu yere kurulmuştur. Daha sonra bugünkü düz alana inmiştir. Develi'de Hititler döneminden kaldığı sanıIan Yazı Kaya ile Şimşek Kaya'lar vardır. Bu kayalarda yazılar bulunmaktadır. Ayrıca Öksüt Kalesi'de ilçe sınırIarı İçerisindedir. DeveIinin şehir merkezinde Elbiz Suyu önemIi bir mcsire yeridir. Ayrıca Seyyid Şerif türbesi, Hızır ilyas Mesidi, Dev Ali ve Şıh Emir AIi TürbeIeri tarihi eserleri oluşturmaktadır. Develi Cami Kebiri'nin de tarihi değeri vardır.

FOLKLOR



DeveIi folklorunun başında, 19. Asır büyük Türk Şairi Seyrani'nin etkinliği geIir. Türk HaIk Şiiri geleneğinin büyük isimIerinden olan Seyrani adına Develi'de ler yıI Mayıs ayında düzenlenen şenlikler buraya folklorik bir özellik kazandırmaktadır.

EĞİTİM



Develi, eğitim yönündcn gelişmiş durıımdadır. Burada çok sayıda ilk ve orta dereceli okul bulunmaktadır. ilkokulların yanında, ortaokul, Lise, Meslek Liseleri, Endüstri Meslek, Ticaret, İmam-Hatip LiseIeri İle Pratik Kız Sanat okulu eğitimine. devam etmektedir. İlçede bir de Dilsiz ve Sağırlar yatılı okulu vardır. Ayrıca bir de öğrenci yurdu bulunmaktadır.

MADENCİLİK



Develi'de Bakır Dağı civarında Kömür, Kale Köyü yakınlarında Çinko-Kurşun, Havadan Köyünde ise Çinko madenleri vardır. Bu madenlerden bazılarında üretim yapılabilmektedir.

İDARİ BÖLÜNME



Develi ilçesi merkezde 28 köye, (Bakırdağı) taşçı bucağında ise 13 köy bağlıdır.

Kayseri Develi

DEVELİ

DEVELİ BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1870

-
Nüfusu
69.540

Yüzölçümü (km²)
1.887

-
Telefonu
0 (352) 6216653

0 352 6216041
Fax
0 352 6212921-79

0 352 6212474
Belediye Sayısı
4

-
Köy Sayısı
45

-
E-Mail Adres

E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

86

DEVELİ NÜFUS
2000 35.084
1997 34.637
1990 32.961
1985 25.944
1980 22.491
1975 17.323


ADI



Mitolojiye göre, Dev Ali adında bir kahramanın adının ''Develiliye dönüşmesinden bu adı almıştır, Bir başka rivayet de, Selçuklular döneminde Dev Ali obası buraya yerleşmiş ve ad böylece oluşmuştur. Burada bulunan Dev Ali Türbesi de bu İki ihtimali birleştirerek İsmin gerçek tarihini
ortaya koymaktadır.

YERİ



Develi Kayserilnin güneyindedir, İle uzaklığı 86 km.'dir, ''Erciyes üzerinde açılan yeni bir yol ile, bu mesafe yarıya düşmüştür.'' Yüzölçümü 1.093 km2'dir. Erciyes Dağı'nın güney kesiminde yer alan ilçe, güneyine uzanan büyük düzlükte tarıma elverişli alanlara sahiptir. Doğusunda yüksek dağların yer aldığı Develi, Elbiz Suyu ile Fenese çaylarına sahiptir. Sultan Sazlığı Develi'nin tabi gizelliğini artırmaktadır. Bakırdağı kesiminde yer alan ormanlık alan, ilçede 15 bin hektara yaklaşır. İlçe merkezi Eski Develi ve Yeni Develi diye iki ayrı yerleşim alanına sahiptir.

Eski Develi'nin ilk kurulduğu yüksekçe bir yerdir.

İKLİMİ



Develi'nin iklimi Kayseri'ye oranla oldukça yumuşak kabul edilcbilir. Buna rağmen, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Burası güneyden gelen rüzğarlara açıktır. Yağış bakımından baharda ve sonbaharda diğer ilçelerden daha şanslıdır"

SANAYİİ



Develi, son yıllarda burada kurulan yeni fabrikalarla sanayi yönünden önemli gelişme göstermiştir. l972 yılında Saray Halı Fabrikası'nın üretime geçmesi, ekonomik yönde ilçeye canlılık getirdi. Bunu Gazİ Keçe Fabrikası, Deri Fabrikası, Dev sunta ve diğer bazı küçük çaplı tesisler izledi. Develi'de bugün irili ufaklı, 189 Sanayiye yönelik işletme bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu küçük çaplı atölyelerdir.

EL SANATLARI



Develi el sanatları"bakımından önemli bir özellik ortaya koyar. Burada halı, kilim, el örgüleri halkın geçiminde önemli bir yere sahiprir.

TARIM



Develi'de tarırmın önemli bir payı vardır. Geniş alanlarda çiftlikçilik ileri seviyededir. Bakır Dağı'nda bulunan sulama göleti çevrenin sulu tarıma geçmesini temin etmiştir. Ayrıca Develi Ovası'ndaki ıslah .çalışmaları da devam etmektedir, 1976'da temeli atılan büyük Develi Projesi son safhadadır. Bu proje devreye girdiği takdirde, Develi'nin önündeki bataklık kurutulup tarıma verildiği gibi, bir çok kurak araziyede su sağlanabilcektir.

TARİHİ ESERLER



Develi ilk defa Yukarı Fenese denilen Develi Kalesinin bulunduğu yere kurulmuştur. Daha sonra bugünkü düz alana inmiştir. Develi'de Hititler döneminden kaldığı sanıIan Yazı Kaya ile Şimşek Kaya'lar vardır. Bu kayalarda yazılar bulunmaktadır. Ayrıca Öksüt Kalesi'de ilçe sınırIarı İçerisindedir. DeveIinin şehir merkezinde Elbiz Suyu önemIi bir mcsire yeridir. Ayrıca Seyyid Şerif türbesi, Hızır ilyas Mesidi, Dev Ali ve Şıh Emir AIi TürbeIeri tarihi eserleri oluşturmaktadır. Develi Cami Kebiri'nin de tarihi değeri vardır.

FOLKLOR



DeveIi folklorunun başında, 19. Asır büyük Türk Şairi Seyrani'nin etkinliği geIir. Türk HaIk Şiiri geleneğinin büyük isimIerinden olan Seyrani adına Develi'de ler yıI Mayıs ayında düzenlenen şenlikler buraya folklorik bir özellik kazandırmaktadır.

EĞİTİM



Develi, eğitim yönündcn gelişmiş durıımdadır. Burada çok sayıda ilk ve orta dereceli okul bulunmaktadır. ilkokulların yanında, ortaokul, Lise, Meslek Liseleri, Endüstri Meslek, Ticaret, İmam-Hatip LiseIeri İle Pratik Kız Sanat okulu eğitimine. devam etmektedir. İlçede bir de Dilsiz ve Sağırlar yatılı okulu vardır. Ayrıca bir de öğrenci yurdu bulunmaktadır.

MADENCİLİK



Develi'de Bakır Dağı civarında Kömür, Kale Köyü yakınlarında Çinko-Kurşun, Havadan Köyünde ise Çinko madenleri vardır. Bu madenlerden bazılarında üretim yapılabilmektedir.

İDARİ BÖLÜNME



Develi ilçesi merkezde 28 köye, (Bakırdağı) taşçı bucağında ise 13 köy bağlıdır.

kayseri bunyan

BÜNYAN

BÜNYAN BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1894

-
Nüfusu
39.542

Yüzölçümü (km²)
1.887

215
Telefonu
0 (352) 7121015

0 352 7121040
Fax
0 352 7121002-1153

0 352 7121947
Belediye Sayısı
9

-
Köy Sayısı
26

-
E-Mail Adres

E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

42

BÜNYAN NÜFUS
2000 12.510
1997 13.241
1990 13.652
1985 13.290
1980 13.007
1975 12.246
1970 9.332
1965 8.467
1960 7.431



ADI

Bünyan-ı Hamid adından ismini alan ilçe Elbaşı bucağı merkezi durumundayken ilçe olmuştur. Kayıtlara göre, önceleri Sivasa bağlıyken 1890 yılında i1çe olmuştur. 1911 yılında da Kayseri'ye bağlanmıştır.

YERİ

Kayseri'ye 42 km. mesafededir. Denizden 1250 metre yüksekliktedir. Yüzölçümü 1.865 km2 'dir. Koramaz Dağının eteklerinde kurulmuştur. İlçe sınırları içinde Koramaz Dağı'ndan başka, Hınzıf Dağı, Beşpınar ve Karakaya dağları bulunmaktadır. Akdölen ovasında tarım ekimi yapılmaktadır. Küçük çaplı yaylaları vardır. Sarımsaklı barajını besleyen su Bünyan'dan çıkmaktadır. Ayrıca Akkışla, Topsöğüt, Gömürgen ve Kahveci adını taşıyan küçük ırmakları vardır. Akın ve Elbaşı köyleri yakınında da İki tabi göl bulunmaktadır. 25 köyü, 2 bucağı vardır.

İKLİMİ

İlçenin İklimi karasaldır. Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Mart-Nisan aylarında yağmurlar yağar. Sonbaharda da Ekim ayında yağmur görülür. Kar, Aralık ayında düşer. Boğazyeli dedikleri doğudan batıya esen rüzgar ilçede etkilidir. Ayrıca Poyraz, Lodos ve Karayelde esmektedir.

SANAYİİ

1926'da Bünyan hidroelektrik santrali kuruldu.Sümerbank Bez Fabrikası'nında ilçede önemli bir yeri vardır. Bu fabrikanın ürettiği battaniyeleri meşhurdur. Ayrıca, son yıllarda yeni un fabrikaları ve gıda tesisleri yapılmıştır. İlçede 86 çeşit işyeri vardır.

EL SANATLARI

Bünyan halıları

Bünyan, adını sadece Türkiye'ye değil dünyaya el halıları ile duyurmaktadır. İnce ve zarif desenleri, kaliteli ipliği ve birbirlerine uyum sağlayan desenleri ile Bünyan Halısı Türk Halıcı1ığının en önemli temsilcisidir. İlçede hemen her evde halı tezgahı vardır. Halk geçimini çoğunlukla halıdan sağlamaktadır. Mancester tipi olan halılar, ülkenin önemli ticaret merkezlerine buradan sevkedildiği gibi Kayseri de de pazarlanmaktadır.

Bir ay gibi bir zaman içinde yaklaşık altı metrekarelik bir halı dokunabildiğini söyleyen Bünyanlı kızlar, Bünyan halısının santimetrekaresinde ortalama 25 düğüm bulunduğunu belirtiyorlar. Daha çocukken tezgah başına geçip günboyu 10 bin düğüm atan halı dokuyucuları, ürettikleri halılar sayesinde bir yandan ailelerine katkıda bulunurken diğer yandan ülke ekonomisine milyarlarca liralık döviz kazandırıyorlar. Bünyan halılarının karakteristik özelliği birbirine uyumlu açık ton renkleri, kendine özgü desenleri.

Dış piyasalarda haklı üne sahip Bünyan halıları, yılların geleneği olarak Bünyan�da hemen hemen her evdeki halı tezgahlarında üretilmeye devam ediyor. Halı için gerekli ipler Uşak�tan alınıp Kayseri�de boyatılıyor. Bir nevi halı fabrikası görünümündeki Bünyan�da halı dokuyan kızlar, 30-35 günde bitirdikleri 6 metrekare halı sonrası ikinci halıya geçmeden önce bir, iki haftalık dinlenme süresi yaşıyorlar. Dokunan halılar, "ince çiçek buğdaylı, üzümlü, dönmeli, kirpikli" adları verilen geleneksel motifleri taşıyor. Gördes düğümüyle dokunan Bünyan halılarının çözgüsü pamuk ipliğinden yapılıyor.

TARIM

Bünyan tarım bakımından fazla gelişememiştir. Ancak köyleri kendi ihtiyacını karşılayabilmektedir. Arazisinin engebeli oluşu buna sebep olmaktadır. Buna rağmen pancar ekimi yapılmaktadır. Ayncak köylerde çeşitli yem bitkileri de üretilerek hayvancılığın gelişmesine destek
sağlanmaktadır. Tarım modernleşme bakımından devlet desteği görmektedir. Bünyanda özellikle elmacılık hayli gelişmiştir. Diğer meyve türleride yetiştirilmektedir. Son derece besleyici ve şifali Glaboru yetiştirilmektedir. Glaboru hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız

TARİHİ ESERLER

Bünyan, tarihi eserler bakımından oldukça zengindir. İlçe sınırları içerisinde Kayabaşı Mağaraları ve Akkışla kalesi bulunmaktadır. Bunlardan başka, Karatay ve Sultanhanı kervansarayları da ilçe sınırları içerisinde yer almakta ve büyük ilgi toplamaktadır. Bünyan'ın büyük camilerinden Ulu Cami de tarihi niteliklidir. Koramaz Dağından çıkan suyun meydana getirdiği tabii göl İç turizm İçin önemli bir merkezdir. Ayrıca bu suyun şelalesi de çevrenin tabi güzelliğini zenginleştirmektedir. Sarımsaklı Barajıyla Bünyan tabii ve tarihi güzellikleri bakımından şanslı bir ilçemiz olmaktadır.

FOLKLOR

Bünyanda folklor, halk türküleri, çeşitli oyunlar, düğün törenleri ve bunlara bağlı yapılan gösterilerden oluşmaktadır. Burada zaman zaman cirit oyunları oynanır ve güreşler yapılır. Çevre halkı, geleneksel yaşama biçimi içerisinde, geçmişten gelen adetlerini korumaktadır. Avcı
ve Keloğlan burada gece oturmalarında oynanan oyun türlerindendir.

EĞİTİM

Okul problemi pek olmayan ilçede çeşitli ilkokullar, ortaokul, lise ve meslek liseleri vardır.

MADENCİLİK

Develi'de Bakır Dağı civarında Kömür, Kale Köyü yakınlarında Çinko-Kurşun, Havadan Köyünde ise Çinko madenleri vardır. Bu madenlerden bazılarında üretim yapılabilmektedir.

İDARİ BÖLÜNME

Bünyan merkezi ilçeye 25, Elbaşı bucağına ise 9 köy bağlıdır.

kayseri Akkısla

AKKIŞLA

AKKIŞLA BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1987

1952
Nüfusu
8.189

Yüzölçümü (km²)
546

500
Telefonu
0 (352) 5913211

0 352 5913808
Fax
0 352 5913253 -3377

0 352 5913393
Belediye Sayısı
3

-
Köy Sayısı
6

-
E-Mail Adres
E-Mail

İl Mer.Olan Uzaklığı
-

80

AKKIŞLA NÜFUS
2000 3.265
1997 2.762
1990 3.109
1985 2.680
1980 2.765
1975 2.799


ADI

İlçenin adı önceleri çonalı olarak kayıtlara geçmiş. Daha sonraları değiştirilip ''Kuzugüdenli'' denmiş. Bunda da karar kılınmamış ve bu defa ''Akkışla'' adı verilmiş. Buradaki halkın Türkmen oluşunun son adı alışında payı olmalıdır. Çünkü eskiden ''Kışlak'' denilen yerde kış ayları geçirildi. Zamanla sonundaki ''k'' harfi düşerek ''Kışla'' oluşmuş ve böylece köy adı teşekkül etmiştir. Çevredeki beyaz kaya kütlesinin bu kelimeye eklenmesiyle de ''Akkışla'' meydana gelmiştir. 19/06/1987 3392 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

YERİ

Akkışla, Kayseri ye 80 km. mesafededir. şehrin doğusunda, Bünyan'la Sarıoğlan arasında yer almaktadır. Uzunyalı'nın kuzey uzantısı bu ilçenin sınırlarına 335,8 km2'lik alanı bulunan ilçede Hınzır Dağı, Karatepe, Bozdağ, Hasandağı, ilçenin çevresini kuşatır. Kesdoğan şelalesi buradadır.

İKLİMİ

Kara iklimi özelliklerini taşır, yazları kurak ve sıcak, kışları ise yağışlı ve soğuktur.

SANAYİİ

Burada herhangi bir sanayi dalı gelişmemiştir. Ancak el sanatları özellikle kilim okumacılığında hayli ileri gitmiştir. Halıcılıkta son yıllarda gelişmiş ve aile ekonomisinde yer edinmeye başlamıştır.

TARIM

Akkışla, genelde düz bir alanda yer alır. Bunun için de burada tarım gelişmiştir. Halkın geçimi ziraatçilik ve hayvancılığa dayanır. hayvancılıkta Türkmen geleneği yaylaya çıkma şeklinde devam eder.

TARİHİ ESERLER

İlçede bizim dönemimize ait herhangi bir tarihi esere rastlanmamıştır. Kululu Köyü yakınlarında M.Ö. 8. asra ait bir hitit yerleşim alanı bulunmuştur. Burası Hitit krallarından Tartihuna�ya aittir.

FOLKLOR

İlçede zengin bir folklorik malzeme vardır. Geleneksel halk oyunları, düğün eğlencelerinde görülür.

EĞİTİM

İlçede ilk ve ortaöğretim kurumları vardır. Buna, meslek eğitim kurumlarının bundan sonra eklenmesi beklenmektedir.

İDARİ BÖLÜNME

Akkışla ilçesinin 6 köyü vardır. Bunla, Alevkışka, Ganişeyh, Girimci, Gömürgen, Kululu, Ortaköy ve Uzunçayır'dır.

kayseri kaplıca ve icmeceleri

TERMALIZM



Kayseri 'de termalizm ve klimatizm bakımından önemli bazı yerler bulunrnaktadır. Halk özellikle yaz aylarında çeşitli hastalıklar için buralardan faydalanır. Bunlarda sırasıyla şunlardır.


YEŞILHISAR İÇMECESİ



Kayseri'nin 70 kilometre güneydoğusunda bulunan bu içmece, Yeşilhisar ilçesi yakınındadır. Tabi sıcak suyu yanında, mide, safra kesesi, böbrek taşlarının düşürülmesi gibi hastalıklara oldukça faydalı olan içme suyu vardır. Buradaki suyun bağırsaklardaki iç yaraları tedavi ettiği bilinmektedir.


BAYRAMHACI KAPLICASI



Kaplıcanın uzaklığı Kayseri'ye 60 km, Yuvalı üzeri 55 km dir. Şehrin batı kesiminde Bayramhacı köyündedir. 42 derecelik tabi sıcak suyu ile özellikle romatizmal hastalıklar için oldukça faydalıdır. Yeterli konaklama tesisleri vardır. Buralarda çadır termalciliği de önem taşır.


TEKGÖZ KAPLICASI



Kayseri'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede ve şehrin batısındadır. Romatizmal hastalıklara, mafsal ağrılarına ve kadın hastalıklarına iyi gelen kaplıcada kabin şeklinde otel odaları vardır. Sosyal tesisleri yeniden düzenlenmiştir.


ZİLE İÇMESİ



Develi'nin Zile Bucağı'ndadır. Mide ve barsak hastalıkları için faydalı suyu vardır. Özellikle burasının yüksek ve açık havalı oluşu, suyun etkisini daha da arttırmaktadır. Çadırla konaklama imkanı vardır.


HACI VELİ KAPLICASI



Kayseri'ye 16 km de Adana yolu üzerindeki bu kaplıca 1994 yılında hizmete girdi. İçerisinde zengin minaralleri bulunan 36,5 C'deki suyuyla özellikle romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıca Erciyes'in yeraltı sularının bu bölgede ortaya çıkmasından oluşmaktadır.

kayseri ovalar vadiler bogazlar

OVALAR, VADİLER VE BOĞAZLAR



Kayseri ilinin üzerinde bulunduğu bölgedeki ovalar Erciyes Dağı'nın kuzey ve güneyinde yer almaktadır. Jeolojik dönemin yer hareketlerinde meydana gelmiştir. Bunlar sırasıyla şunlardır.



Kayseri Ovası:

Erciyes�in kuzey-batı bölümündeki Ambar Ovası ve Karasazlık düzlükleriyle birlikte 750 km2'1ik alana yayılır. 40 km. boyu ve eni zaman zaman 10, zaman zaman 20 km.yi bulan görünümüyle bir şerit halinde devam eder. sarımsaklı'dan başlayıp Ambar'da sona erer.



Develi Ovası:

Erciyesin güneyinde ise denizden yüksekliği 11 00-1150 metreyi, yüzölçümü 800 km2�yi geçen Develi Ovası eni boyuyla 35 - 40 km.'yi bulan toplu bir düzlüktür. Kapalı havza düzlüklerinden olan bu ova­nın büyük bir kısmında Sultan Sazlığı adı ile tanınan büyük bir sazlık ve Yay Gölü bulunur. İlin bu ovalara göre daha küçük ovaları arasında Tuz gölü civarında Palas Ovası yaklaşık 100 km kare, Sarıoğlan Ovası ise 50 km.kare , Akdölen, Zamantı ve Mandal Ovaları sayılabilir.



Derin Vadiler ve Boğazlar :

Kayseri'de böyle alan Kızılırmak kenarında oluşur. 40 km. uzunluğundaki bu vadi yerine göre 300 metre kadar derinlere iner. Obruk köyü önlerinde genişleyen bu vadi, Kuşçu ve Mollahacı köyünde oldukça daralır zaman zaman bir yolluk kamyonlar görülür, geçit bile bulunmaz.

Kayseri iklimi

İKLİM







A) SICAKLIK : Kayseri'de karasal iklim hakimdir. iklim, kışlar kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. İklim, yaz aylarında olsun, kışın olsun, yüksek yerlerde daha sert, düzlük yerlede daha yumuşaktır. Erciyes Dağı, Kayseri'nin iklimini çevre illerden ayrı bir özelliğe götürür. Daha çok, kışın şehir, diğer illerden daha soğuk olur. Kış aylarında sıcaklık ortalaması Aralık, Ocak ve Şubat'ta 0 derecede seyrederken, yaz aylarında bu hayli yüksektir. Ve şehrin sıcaklığı yıl ortalaması 10.8 santigrat olarak gerçekleşir.

B) YAĞIŞ : Kayseri'nin merkez ilçede yıllık yağış ortalaması, 366 mm.'dir. Kayseri en çok Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağış almaktadır. Yağışın en az olduğu aylar ise, Haziran, Temmuz ve Ağustos'tur. Özellikle Nisan ayının ortalarında başlayıp Mayıs ortalarına kadar devam eden ''Kırk ikindi'' yağmurları bol bereket getirir. Kayseri'de yılda ortalama 20 gün kar yağar. Şehrin karla kaplı günü yılda 38 günü bulur. Aralık başında yağan kar, Martta genellikle kalkmış olur.

C) RÜZGARLAR : Kayseri'de daha çok karayel etkilidir. Halk arasında buna, şehir merkezinde ''Gömeçyeli'' de denir. Bundan başka, günbatısı ve kıble rüzgarları da etkilidir. Şehirde özellikle bahar aylarında esen keşişlemenin hızı zaman zaman 125 kilometreyi aşan bu rüzgar, çatıları uçurup, ağaçları devirebilmektedir.

D) SAYILI GÜNLER : Kayseri'de sıcaklık ve soğuk hava Temmuz ve Ocak aylarında doruk noktaya çıkar. Sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıktığı tropik günler 53, sıfırın altına düştüğü donlu günler sayısı ise, 124 gündür. Yıl boyunca hava 105 gün açık, 185 gün bulutlu, 75 gün ise kapalıdır. Sisli gün sayısı 18 günü bulmaktadır.



METEOROLOJİK BAZI ORTALAMALAR

Günlük ortalama sıcaklar 11 oC

Ortalama en yüksek sıcaklık 30.9 oC

Ortalama en düşük sıcaklık -6.6 oC

Soğuk ve Sıcaklık arası farkı -32.5 oC

Günlük Ortalama nisbi nem % 64

En düşük nisbi nem %6 Ağustos ayında
Ortalama yıllık yağış 336.5 Kg/M2

En çok yağış 555/Kg./M2 1968'de

En düşük yağış 265 Kg. /M2 1952'de
Günlük ortalama rüzgar Güneybatıdan 129 km./saat
En yüksek rüzgar Güneydoğudan 162 Km./Saat
Ortalama açık günler 1 05

Ortalama bulutlu günler 185

Ortalama kapalı günler 75

Ortalama kar yağışlı günler 20

Ortalama sisIi günler 17

Ortalama donlu günler 130

Ortalama fırtınalı günler 60

Ortalama toprak sıcaklığı 14 oC



Kayseri coğrafi yapı itibariyle volkanik bir tabaka üzerindedir. Erciyes'in eski bir yanardağ oluşu ve çevreye milyonlarca ton mağma tabakası bırakması sonucu bu toprak yapısı oluşmuştur. Ancak, şehrin genel jeolojik özelliği Anadolu'nun sahip olduğu yapıdan pek farklı değildir. Tek önemli farkı şehrin deprem kuşağı üzerinde oluşudur. Bunun da Erciyes'in jeolojik oluşumundan kaynakiandığı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Yalnız bunun da korkulacak bir yanının olmadığı özellikle belirtilmektedir.

Kayseri Goller ve barajlar

GÖLLER VE BARAJLAR



Kayseri'de göller iki ayrı bölümde ele alınabilir. Birisi sazlık ve bataklık durumundakiler. Sultan Sazlığı ve Engir gölü gibi. Diğeri de Tabii ve baraj gölleri, Tuzgölü, Yedigöller, Sarımsaklı ve Akköy Baraj gölleri gibi.


TUZ GÖLÜ : Sarıoğlan İlçesinin güneybatısında yer alan göl l9 Km. karedir. Tuz üretimi için elverişli bir göldür. Burada, en derin nokta 15 metreyi bulur. Yaz aylarında suyun buharlaşmasıyla göl yatağı küçülür ve kuruyan kenarlardan tuz elde edilir. Gölün denizden yüksekliği 1.106 metredir.

YAY GÖLÜ : Develi'de bulunan göl, 20 km. karelik bir alanı kaplar. Bu gölün suyu da tuzludur ve yaz aylarında çekilen gölden tuz elde edilir.



SARIGÖL : Erciyes Dağının eteklerinde ve Şeyhşaban köyü yakınlarındadır. Denizden 2.335 metre yükseklikteki gölün kapladığı alan 0.13 km.karedir. Tatlı suyu vardır.

ENGİR GÖLÜ : Kayseri'nin 13 kilomctre kuzeydoğusunda yer alan göl 0.4 km. karelik bir alanı kaplar. Engil Gölünün yüzölçümü ise 40 hektar­dır. Büyük bir bölüm sazlıkla kaplıdır. Gesi tarafından çıkan çaylar buraya dökülür.



SULTAN SAZLIĞI : Develi ovasının güney kesiminde yer alır. Oldukça büyük bir alanı kaplayan Sazlık, özellikle burasının kuş parkı olmasına elverişlidir. Bugün, Türkiye'deki birçok değişik kuş, yalnızca bu sazlıkta üreyip yaşamaktadır. Bunun İçin de Orman Bakanlığı'nca koruma altına alınmıştır. Sazlıkta berdi üretilip çeşitli alanlarda, özellikle yastık ve hasır üretiminde kullanılmaktadır. Sazlığın içerisinde Eğrigöl ile Sarf gölü adında iki de tabii göl bulunmaktadır.Sultan sazlığının detaylı bilgisi için Sultan Sazlığını tıkılayın.

AKKÖY BARAJ GÖLÜ : Yeşilhisar'da bulunan bu baraj gölünün su alan 0.92 km. karedir. Bu gölden çevredeki halk faydalanmaktadır. Suyu tatlıdır.

AMBAR SAZLIĞI : Ambar köyünün batı kesiminde yer alan sazlık, özellikle yaz aylarında, Erciyes dağından eriyen kar sularının düzlükte toprak yüzeyine çıkmasıyla oluşur. Karasazlık diye de tabir edilen bu alan, son yıllarda açılan drenaj kanallarıyla kurutularak tarıma elverişli hale getirilmektedir. Çok geniş alanı kaplayan sazlığın suları Boğazköprü'de Sarımsaklı çayına karışarak Kızılırmağa aktarılmıştır.



Yamula barajı BARAJLAR

İlimizde bulunan barajlar ise, Sarımsaklı, Ağcaşar, Kovalı ve Akköy barajları­dır. İl merkezinin 30 km. kuzeydoğusundaki Sarımsaklı suyu üzerinde inşa edilen Sarımsaklı Barajı'nın toprak dolgu yüksekliği 38 metre, tepe uzunluğu 578 metre, tepe yüksekliği (denizden yüksekliği) 1208 metre gölün dolgu hacmi 1.5 milyon metreküp ve dolusavak kapasitesi 500 m3/sn.dir.





YAMULA BARAJI (Yemliha barajı) : Kayseri Şehir Merkezinin 30 km kuzeybatısında Kızılırmak nehri üzerine kurulmuş enerji ve sulama amaçlı Türkiye� nin önemli projelerinden birisidir. ve 100 MW gücündedir.Yıllık üretim kapasitesi 423 milyon kWh dir.Yap-işlet-devret modelinde inşa edilmiş ve Bahçecik barajıişletme süresi 20 yıldır.
Yamula Barajı, günden güne Kayserililerin mesire ve piknik alanlarından biri olmaya başlamıştır. Kayserililerin deniz özlemi bir nebze olsun baraj sayesinde karşılanırken baraj turları yapan tekneler de oldukça rağbet görüyor. Türkiye çapında bir turnuva veya kürek çekme şampiyonası gibi su sporlarıyla ilgili geniş çapta bir turnuva bu barajda düzenlenebilir.ayrıca belediye bu barajın çevresine çok sayıda ağaç dikerek burayı adeta küçük bir orman ve mesire alanı yapmalı.zaten yapılacak diye biliyorum.çok farklı şekillerde yararlanılabilir
Daha fazla fotoğraf için tıklayınız

BAHÇECİK BARAJI PINARBAŞI :



Yamula barajında yelken yarışması SARlMSAKLI BARAJ GÖLÜ Kayseri-Sivas Karayolu üzerinde şehre 30 km. mesafededir. Baraj gölünün alanı 3 km. kareyi bulmaktadır. Burası özellikle yaz aylarında mesire yeri olarak kullanılmaktadır.



AĞCA-ŞAR BARAJI Kayserilye 100 km. uzaklıkta Yahyalı ilçesinin 9 km. kuzeyinde yer alan Ağca­şar Barajı'nın çevresindeki ağaçlandırma çalışmaları yeni tamamlanmış olup, rek­reasyon alanları henüz tesis edilmemiştir. Sulama amacıyla yapılan toprak dolgu barajın temelden yüksekliği 27 m. dol­gu hacmi 2.4 milyon m3, su depoloma hacmi 66 milyon m3, normal göl hacmi 61 . 70 hm3, aktif göl hacmi 58.1 hm3'tür. Kayserilye 70 km. uzaklıkta Yeşilhisar'ın 4 km. batısında Develi civarına inen.



AKKÖY BARAJI Derelerden birinin üzerinde kurulu olan Akköy Barajı 42 metre yükseklikte bir beton taş barajının gerisinde derince ve boyu 1 km. olan bir gölete yer verecek şe­kilde yapılmıştır. Baraj çevresi kısmen ağaçlandırılmış olup rekreasyon alanı yoktur.



KOVALI BARAJIMIZ ise Kayseriye 100 km. uzaklıkta olup, Yahyalı ilçesinin 21. km. batısında yer alır.



Hisarcık Kasabası'nın güneyindeki Erciyes Kayakevi yakınında Tekir mevkiinde yer alan Tekir Göleti vardır. Çevrenin ağaçlandırılmasına henüz başlanmamıştır. Ayrıca incesu ilçesi­nin 3 km. batısında incesu Sel Kapanı, Erciyes Kasabasının 1 km. güneyinde Zincidere Göleti Panırbaşı ilçesi, Karakuyu Köyü yakınında Karakuyu Göleti, Gesi Kasabasının 2 km. güneyinde Efkere Göleti yer almaktadır.

Kayseri Akarsular

KIZILIRMAK:

Sivas'ın Zara ilçesindeki Karabel dağlarından çıkan Kızılırmak, Sarıoğlan İlçesi hudutlarından Kayseri toprağına girer. Şehrin kuzey kesiminden geçer. Bayramhacı'da nevşehir hudutlarına girer. Kızılırmak, Kayseri'de Sarıoğlan, Erkilet-Himmetdede, İncesu, Yemliha arazilerini sular. Özellikle inşaat kumu sağlaması bakımından da ayrı bir önemi vardır. Kayseri sınırları" içerisinde üç önemli köprüyle geçilir. Üzerinde üç ayarı yere büyük hidroelektrik santralı yapımı için etüd çalışmalarına devam edilmektedir.



ZAMANTI IRMAĞI :

Pınarbaşı ilçesine bağlı Viranşehir köyünden çıkan Zamantı Irmağı Pınarbaşı, Tomarza, Develi ve Yahyalı ilçe arazilerini sulayarak Seyhan nehrine karışır. Bu ırmağın Yahyalı ile Develi'nin arasından açılacak bir tünelle, Develi sulama projesinin bir parçası olarak Ağcaşar barajında toplanması çalışmaları son safhaya geldi. 200 metrelik bir şelale meaydana getirecek olan bu proje İle, ayrıca hidroelektrik santralı yapımı da planlanmaktadır. Böylece elektrik üretimi yapılması mümkün olacaktır.



SARlMSAKLI ÇAYI :

Bünyan'ın güneyindeki Tandağından çıkan Sarımsaklı çayı, sarımsaklı ovasının sulanmasında kullanılmak üzere kullanılmaktadır Kendi adıyla kurulan barajla, Kayseri'nin önemli bir bölümünde bu ırmak sayesinde sulu ekim yapılabilmektedir.

SARlZ ÇAYI :

Sarız'ın tahtalı dağından çıkan ırmak, ilçe merkezi içerisiden geçerek sulu tarıma imkan verir ve ortak alanıda Göksu ırmağına karışır.



Kayseri'de bundan başka ufak çaylar varsa da, bunlar daha küçük alanlarda sulama hizmetleri için kullanılır ve büyük ırmaklara karışarak kaybolur. Bunların bazıları ilkbahar aylarında eriyen akarsulardan oluşur, yaz aylarında ise suları çekilir, bazılarında ise tamamen kaybolur.