Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla
Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

24 Ekim 2009 Cumartesi

Kayseri felahiye

FELAHİYE

FELAHİYE BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1957

1951
Nüfusu
16.650

Yüzölçümü (km²)
412

18
Telefonu
0352 791 20 12

0352-7912068
Fax
0 352 7912191 - 2031

0 352 7912160
Belediye Sayısı
3

-
Köy Sayısı
9

-
E-Mail Adres

E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

60

FELAHİYE NÜFUS
2000 6.015
1997 5.506
1990 6.603


ADI

Felahiye kurtuluş anlamına gelir. Burası daha önceleri Rumlarla meskundu. Türkler �in eline geçince bu adı aldığı söylenir. Felahiye, 1957 yılında ilçe oldu.

YERİ

Felahiye Kayseri'nin güneydoğusunda yer alır. Kayseri'ye 65 km. mesafede olan ilçenin alanı 128 km.2'dir. Kızılırmağın yakınından geçtiği ilçe Ak dağlar silsilesinin eteklerine kurulmuştur. İlçede Delice Suyu, Felahiye Özü, Darılı Özü suları vardır.

İKLİMİ

Karasal iklimin hakim olduğu ilçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Burada Kızılırmak koridoru boyunca esen batı rüzgarları ve poyraz etkilidir. İlkbaharda bol yağış alan ilçede Kızılırmağın sağladığı nem tarıma elverişli olur.

SANAYİİ ve TİCARET

Felahiye'de fabrika niteliği taşıyan herhangi büyük bir yatırım yoktur. Ancak atölye tipi sanayi gelişmektedir. Felahiye'de iş kollarına ait 53 civarında iş yeri vardır. Felahiye'de, ticari mahiyette iş yapan 12 iş yeri vardır Bunlardan 10'unun sermayesi 5 milyon dolayındadır. Ticari yönden gelişme giderek artmaktadır.

TARIM

Felahiye tarım bakımından geniş imkanlara sahiptir. Dar bir koridor meydana. getirerek akan Kızılırmak, kenarlarında sebze ve meyve bahçeleri fazladır. ilçe merkezinde meyvecilik gelişmiştir. Kaliteli elma yetiştirilmektedir. Burasının üzümleri de kalitesiyle tanınmaktadır. İlçede
klasik tarım usulleri hakimdir

TARİHİ ESERLER

Kızılırmağın dirsek verdiği bir yüksekte yerde bulunan Zırha Kalesi, çevrenin En önemli tarihi eseridir. Bundan başka, Felahiye'nin içerisinde eski kilise harabeleri de vardır. Ayrıca, çevrede Kızılırmağa cepheyi yüksek kayalıklar oyularak, mağaralar meydana getirilmiştir. Bunlarında tarihi değeri fazladır. Ayrıca çevrede çeşitli yatırlarda bulunmaktadır.

FOLKLOR

Felahiye'nin diğer yörelerden farklı bir folklorik özelliği bulunmaktadır. Düğünlerde, kış gecelerinde çevrede ve köylerde çeşitli mahal1i oyunlar sergilenir.

EĞİTİM

Felahiye'de eğitim düzeyi iyidir. Burada ilkokuldan sonra ortaokul ve lise bulunmaktadır. ilçenin okur - yazarlık oranı eskiye oranla hayli artmıştır.

MADENCİLİK

Çukur yakınlarında çıkarılan kömür, çevrenin ihtiyacına cevap vermektedir. Burada diğer madenler için de aramalar sürdürülmektedir .

İDARİ BÖLÜNME

Felahiye Merkez ilçeye bağlı 3 Belediye 9 köy vardır..Felahiye, Kızılırmak havzasında dar bir alana sıkışmış olmasına rağmen, özellikle yurt dışına ihraç ettiği insan gücü ile gelişmesini günün şartlarına göre tamamlamaya çalışmaktadır. Yerleşim alanı itibariyle yüksek ve dağlık bir bölgede oluşu ilçenin nüfus yapısını müsbet yönde
etkilememektedir. Ancak, halkın kendi muhitine bağlılığı psikolojisi buradaki çözülmeyi önlemekte ve halkın göçüne önemli bir set oluşturmaktadır.

Felahiye'de hayvancılık, tarımın tamamlayıcı unsuru olarak devam ederken, ilçenin son idari düzenlemede küçültülmesi burada daha çok şehirleşmeyi teşvik edecek bir sosyal yapıya imkan vermiştir:

Kızılırmak'ın üzerine kurulacak barajlardan birisinin bu alanda oluşu, bu ilçenin enerji sektöründe söz sahibi olabilmesine imkan sağlar mı bunu ancak zaman gösterecektir. Görünen odur ki, Felahiye ilçesi geleneksel yaşama tarzını daha uzun bir süre kapalı toplum özelliğini koruyarak
sürdürmekten kurtulamayacaktır.

İlçede yurt dışından sağlanan imkanlar şimdilik etkin görülmemektedir. Bunun temel sebebi de Felahiye'linin kazandığıyla kendine yetmek isteyen insan tipinden kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder