Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla
Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

24 Ekim 2009 Cumartesi

Kayseri özvatan

ÖZVATAN

ÖZVATAN BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1990

1958
Nüfusu
10.482

Yüzölçümü (km²)
320

-
Telefonu
0 352 7812920

0 352 7812064
Fax
0 352 7815140

0 352 7812552
Belediye Sayısı
2

-
Köy Sayısı
4

-
Web / E-Mail Adres

E-Mail
İl Mer.Olan Uzaklığı
-

78

ÖZVATAN NÜFUS
2000
7.105

1997
6.309

1990
7.699

1985
6.170

1980
5.054

1975
5.479

1970
4.757

1965
4.045

1960
2.279



ADI

İlçe köy iken ismi Çukur idi.09.05.1990 tarihinde ilçe olarak Özvatan ismini aldı.Özvatan'lılar böyle bir adı almakla topraklarına bağlılıklarını ifade etmiş olmaktadırlar.Özvatan 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

YERİ

Kayseri Sivas ve Yozgat'ın ortasında yer alır.Batısında Felahiye doğusunda Sarıoğlan yer alır.engebeli ve dağlık bir arazidedir.Kızılırmak havzasındadır.Alan, 986 km karedir.

İKLİMİ

İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.İklim karasal iklimdir.Kızılırmağın üzerine kurulan Yemliha Barajı'nın Özvatan'ın iklimine büyük ölçüde etkisi olacağı bekleniyor.

SANAYİİ

İlçede gelişmiş bir sanayi yoktur.Küçük bir Yem Fabrikası ve Un Fabrikası mevcuttur.İlçede bir Sucuk Fabrikası için büyük bir bina yapılmış fakat Sucuk Fabrikası henüz açılmamıştır, Sucuk Fabrika'sının kısa bir zaman içerisinde açılması bekleniyor.

EL SANATLARI

İlçede el sanatları olarak ilçenin bir kısmı evinde halı ve kilim dokumacılığıyla uğraşır.Bu yapılan halı ve kilimler çevreye satılır.Bu halı ve kilimler çevrede büyük ilgi görür.

TARIM

Özvatan'da tarım büyük ölçüde bahçeciliğe dayanır.İlçenin yakınından kızılırmak geçtiği için halk Kızılırmak kenarına çok sayıda üzüm bağı yapmıştır.Birde ilçenin içinden bir Öz Deresi geçer, bu dere çevresindeki tarlalara halk şeker pancarı eker ve dere suyu ile sular.İlçede bahçecilik yaygındır;patates,domates,biber,marul,maydonoz,salata,soğan,çilek,havuç vb üretilir.Tarlalara ise büyük ölçüde tahıl(buğday,arpa,yonca vb)ekilir.

TARİHİ ESERLER

İlçede çok eskilerden kalma tarihi eserler mensuptur.Milattan Önce 2000lı yıllardan Hititlerden kalma Kızılırmak kenarında Zıhra adı verilen bir kale mensuptur.Hititler Kızılırmak kenarında yaşadıkları için Kızılırmak kenarında bir çok tarihi kalıntı bulunmaktadır.İlçede Rumlardan kalma bir kilise ve yanında çan çalınan bir kule vardır,bukulenin üstüne leyleklerin yuva yapmaları üzerine buraya leylek kulesi denmiştir.İlçenin Taşlık Köyü'ndede bir kilise bulunmaktadır ama bu kilise günümüzde camii olarak kullanılır.İlçede bir tepenin üzerinde Evliya Mezarı vardır.Rivayete göre perşembe günü gece saatlerinde bu mezardan göğe doğru bir ışık çıkmaktadır ve bu ışığı sadece iyi kalpli insanlar görmektedir.Halktan bazı insanlar bu mezarı gördüklerini söylüyorlar.

EĞİTİM

Özvatan'da bir tane ilkokul iki tane ilköğretim okulu bir tane düz lise ve bir tane imamhatip lisesi bulunmaktadır.Özvatan'ın doğu(şark)görevi olmasından dolayı buradaki öğretmenler doğu görevini yapmış sayılır.

FOLKLOR

Burada eski Türk geleneğine dayalı mahalli oyunlar yaygındır. Özellikle düğünlerde çeşitli eğlenceler düzenlenir. Kış geceleri televizyonun yaygınlaşmasından önce çeşitli seyirlik oyunlar oynanırdı. Folklor olarak Özvatan'ın halayı meşhurdur.

TİCARET

Özvatan'da ticaret tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.İlçeye mandıra açılmasından sonra halk sütünü mandıraya satarak geçimine ek bir para kaynağı bulmuştur.İlçede iki adet petrol istasyonu,bir adet un fabrikası,bir adet fırın,altı adet lokanta,üç adet erkek kuaförü,iki adet kadın kuaförü,yedi adet bakkal,dört adet market(büyük bakkal),bir adet pastahane,bir adet bisikletçi,iki adet eczane,iki adet internet cafe,dört adet kasap,üç adet manav,bir adet kuruyemişçi,yedi adet kahvehane,iki adet çayocağı,bir adet yazlık çay bahçesi,bir adet pvc camcısı,bir adet camcı,iki adet demirci,bir adet kırtasiyeci,bir adet otolastikçi,iki adet araba tamircisi,iki adet tesisatçı,iki adet mobilyacı,bir adet manifaturacı ve iki adet tuafiyeci bulunmaktadır,aynı zamanda ilçeye her cuma günü bir pazar kurulmaktadır.

ULAŞIM

Özvatan eskiden 80 km lik yolla Felahiye üzerinden Kayseri'ye gidiyordu.2008 yılı yaz aylarında Özavatan Kayseri'ye yeni yolunun açılışını yapıcak ve böylece yol 55 km olacak.Bu yoL ile B.Toraman,Gaziler,Alaamettin köyleri ve Çayıralan İlçesi bu yoldan Kayseri'ye gidecek.Bu yol ile Özvatan canlanacak.

İDARİ BOLÜNME

Özvatan ilçesinde 1 adet belediye,4 adet köy ve 1 adet mezra bulunmaktadır.Belediye Özvatan belediyesi,köyler,Küpeli,Taşlık Kavaklı Kermelik mezra ise Tuğlaşahtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder