Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla
Kayseri Sohbet Sohbet Kayseri Chat Kayseri Tıkla

24 Ekim 2009 Cumartesi

Kayseri Hacılar

HACILAR

HACILAR BELEDİYE
Kuruluş Yılı
1990

1930
Nüfusu
20.896

Yüzölçümü (km²)
194

-
Telefonu
0 352 442 10 08

0 352 442 12 25
Fax
0 352 4423477 - 3477

0 352 4421004
Belediye Sayısı
1

-
Köy Sayısı
3

-
E-Mail Adres
E-Mail

İl Mer.Olan Uzaklığı
-

10

HACILAR NÜFUS
2000
19.655

1997
16.227

1990
16.533



ADI

Hacılar adı, kaynaklarda belirtildiğine göre, köy kurulurken köyden topluca hacca gidildiği için verilmiştir. Hacılar halkı, oğuzların kayı boyundandır. Daha önceleri Adana Bölgesi'nde göçebe olarak yaşarken topluluk arasında çıkan bir anlaşmazık üzerine yaz aylarında geldikleri Erciyesin eteklerine bu defa temelli gelerek yerleşmişlerdir. Hacılarlılar'ın buraya yerleşme tarihleri 15. asırda olmuştur. Hacılar önceleri dörtkuyular mevkiinde idi. 1726'da bir eşkıya saldırısı üzerine burayı terk ederek şimdiki yere yerleşmişlerdir. 1931 'de nahiye, 1990 yılında da 3647 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

YERİ

Hacılar, Kayseri'nin güneyinde, Erciyes Dağı'nın eteğindedir. 61,3 km2'1ik alana sahip olan ilçe, engebeli bir arazi üzerindedir. Bu bakımdan çevresinde Erciyes'in oluşumunda onu tamamlayan çok sayıda tepe bulunmaktadır. Ayrıca Sarıgöl'de burada yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Kefeli, Hasan Dağı, Lifos Dağı, Kükürt Dağı, Oğlakkıran, Süt donduran, Sesli Dağ ve Yankı Dağı. Bu dağlar arasında küçük göller bulunmaktadır. Bunlardan Sarıgöl en tanınmışıdır.

İKLİMİ

İlçenin iklimi, step iklimi özelliğine sahiptir. Kışın bol kar yağar. Yazın oldukça sıcaktır.

SANAYİİ

Hacılarda Hacılar Elektrik Sanayi !'HES'' ülke çapında önemli yeri olan bir kuruluştur. 1973 yılında fabrika elektrik malzemesi üretmektedir. Bundan ayrı olarak Hasçalık adında bir de demircilik işletmesi bulunmaktadır. İlçede bunun dışında küçük el sanatları gelişmiştir. Özellikle Kayseri mobilya sanayii Hacılarlı ustaların kontrolündedir.

EL SANATLARI

Hacılarda el tezgahlarıyla dokumacılık hayli gelişmiştir. Ancak, son yıl1arda tekstildeki fabrikalaşmanın büyümesi, bu el sanatı ilçede hemen hemen durdurmuştur. Siyah beyaz iplikten dokunan kareli çarşaflarıyla Hacılar bir dönemde büyük üne sahipti. Artık bu çarşaflarında İmalatı durmuş durumdadır. Ancak, onun yerini halıcılık almış ve giderek de yaygınlaşmaktadır.

TARIM

Hacılar arazisi tarıma elverişli değildir. Hacılar ve köylerinde daha çok bahçecilik gelişmektedir. Çok geniş alanlar bağ olarak kullanılmaktadır .

TARİHİ ESERLER

Hacılarda Erenler Türbesi bu adla anılan yerdedir. Hasan Dede Türbesi, Hasan Dağı'ndadır. Sakar Dede Türbesi, eski Hacıların bulunduğu yerdedir. Sesli Dede Türbesi, Sesli Dağı'nın zirvesindedir. Buradan ayrı olarak Lifos Dağı'nda eski yerleşim alanlarının harabeleri Çarık Dağı harabeleri, Büyük Kartın Dağı harabeleri, Sesli Başı ve Acı Kuyu bölgelerindeki harabelerle Bozdağı çevresindeki harabeler önemlidir. Bunlar, önceki çağlarda yaşamış insanların günümüze gelen işaretleridir...

FOLKLOR

Hacılar kapalı toplum özelliği taşıdığı için burada mahalli oyunlar büyük önem taşır. Özellikle kış aylarında televizyonun henüz olmadığı dönemlerde halkın boş zamanlarında çeşitli oyunlarla gün geçirdikleri bilinmektedir. Ancak, bu oyunların çoğu çevreye has olmaktan ziyade kültür değerlerimiz içerisinde ülkenin hemen her kesiminde görülen cinsten oyunlardır.

EĞİTİM VE KÜLTÜR

Hacılarda ilk ve ortaöğretim kurumları vardır. İlçe merkezinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, 1 Anadolu Lisesi, 1 Çok Programlı Lise ve 6 İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Merkeze bağlı köylerde toplam 3 ilköğretim okulu ve Karpuzsekisi Köyüne bağlı Gerbula Mezrasında da 1 ilköğretim okulu vardır.

Bu ilçenin tarihinde bilinen şair -Aşık Zari'dir. 1879'da ölen aşığın doğum tarihi bilinmemektedir. Anonim eserlerde ise, türküler ve maniler önemli yer tutar. Bunlarda da mahallin özelliklerini görmek mümkündür.

MADENCİLİK

Hacılarda herhangi bir maden cinsine bugüne kadar rastlanmamıştır.

İDARİ BÖLÜNME

Hacılar, idari bölünme yönünden Kayseri'nin en küçük ilçesi özelliğini taşımaktadır. İlçenin Hüm1et Çiftliği, Karpuz Sekisi ve Sakar Çiftliği adında yalnızca üç köyü bulunmaktadır. Hacılar, Kayseri'nin yerleşim hinterlandı içerisinde kendine özgü yaşama tarzı ile farklı bir yere sahiptir. Halkın geleneksel yaşama tarzından fedakarlık yapmadan şehirleşmeye yönelmesi özel1ikle araştırmacıların üzerinde duracakları değişik bir ilgi alanıdır. Kayseri'nin daha çok mobilya üretimini elinde bulunduran Hacılarlı, köyü şehre değil, şehri köye taşıyarak kendi yaşama tarzını sürdürmektedir. Bu da kapalı toplum oluşunun ortaya koyduğu dikkate değer bir tavır olarak ele alınmalıdır. Hacılarlı, Orta Asya'dan getirdiği step kültürünü burada da koruyarak şehir hayat1na gelenekle modernleşmenin uyum sağlayabileceğini gösterebilen en ideal
bir sosyal oluşumu temsil etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder